Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2022,
15.27

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

11

Natisni članek

mercedes-benz EQ E električni avtomobili Emil Frey Group Mercedes-Benz

Sreda, 21. 12. 2022, 15.27

1 leto, 4 mesece

Domača predstavitev: mercedes-benz EQE

V Slovenijo nov mercedes, z njim imajo velike načrte #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,08

11

Mercedes-Benz EQE | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Mercedes-Benz je tik pred koncem letošnjega leta v Slovenijo pripeljal še eno novost, električno limuzino EQE. Ob tem nam je Marjan Murn, direktor podjetja Star Import, ki je odgovorno za uvoz vozil Mercedes-Benz, napovedal pestro "električno" prihodnost te premijske znamke. Že zdaj imajo 23 naročil za model EQE z vstopno ceno 77 tisoč evrov, prihodnje leto jih bodo k tej številki dodali vsaj še enkrat toliko, Mercedesovi električni družini pa se bo pridružilo še pet novih družinskih članov. Kot se je izrazil Murn, so popolnoma predani elektrifikaciji in bodo s svojimi električnimi modeli do leta 2030 "zrušili trg".

Mercedes-benz EQS
Avtomoto Manj stresno do Berlina kot po Sloveniji? Analiza osupljivega mercedesa.

Za Mercedesom je, tako kot za drugimi znamkami, zelo zanimivo leto, ki so ga krojile predvsem težave pri dobavi že naročenih avtomobilov. Če bi vse potekalo gladko, bi bile prodajne številke seveda višje, tako pa bodo v Sloveniji prodali okoli 1.170 vozil. To je dovolj za tretjinski delež znotraj premijskega segmenta, a pred njimi je za zdaj Audi. Marjan Murn, direktor podjetja Star Import, veliko bolj optimistično zre v prihodnje leto. Število izdanih avtomobilov se bo dvignilo na 1.600, predvsem na račun manjših težav v proizvodnji. "Kot kažejo trenutni pogovori s principalom, bo prihodnje leto boljše. Obljubljajo manj težav v proizvodnji. Obenem bo naša prodajna osredotočenost predvsem na prodajno močnejših kompaktnih modelih, drugi prodajni steber pa bosta podznamki AMG in EQ. Torej močni športni avtomobili in električni modeli."

Več kot 20 milijonov prometa samo pri prodaji rezervnih delov

Murn je zadovoljen s stanjem poprodaje pri Mercedesu. Samo s prodajo rezervnih delov so imeli 20,4 milijona evrov prometa. V prihodnjem letu bodo zato še okrepili področje prodaje rabljenih vozil in predvsem začeli tržiti rezervne dele, ki bodo na voljo za originalno vgradnjo, a bodo cenejši kot originalni deli. Za krepitev tega področja bodo zagnali tudi storitve za promocijo servisnih paketov, ki bodo na voljo v različno trajajočih obdobjih.

EQE je na las podoben večjemu EQS, a vsi smo se strinjali, da mu zaradi manjših mer videz neprekinjene silhuete bolje pristoji. | Foto: Gašper Pirman EQE je na las podoben večjemu EQS, a vsi smo se strinjali, da mu zaradi manjših mer videz neprekinjene silhuete bolje pristoji. Foto: Gašper Pirman

EQE je podobno velik kot razred E, a ima precej prostornejšo potniško kabino. Nekoliko manjši je le prtljažni prostor. | Foto: Gašper Pirman EQE je podobno velik kot razred E, a ima precej prostornejšo potniško kabino. Nekoliko manjši je le prtljažni prostor. Foto: Gašper Pirman

Električna ofenziva

Če imajo zdaj v modelni ponudbi šest električnih modelov, se bo to prihodnje leto močno spremenilo. Skupno bodo sicer pri Mercedesu pripravili štirinajst novih modelov (pet povsem novih in devet prenov), od tega bodo na slovenske ceste zapeljali tudi tisti z vrha modelne palete – EQS SUV in EQS SUV maybach.

A če ostanemo pri najnovejšem EQE, ki je uradno na ceste zapeljal v teh dneh. Tudi pri električnih modelih ostaja modelna hierarhija enaka, EQE se velikostno (in cenovno) uvršča pod EQS, a sledi oblikovnim rešitvam, ki jih je prinesel največji model. V dolžino EQE meri 4.934 milimetrov, kar je malo manj kot s 5.265 milimetri meri EQS. V primerjavi z EQS je krajša tudi medosna razdalja, 3.122 proti 3.210 milimetrom.

V notranjosti tudi tukaj velikanski "hiperzaslon"

EQE ima spredaj štiritočkovno vpetje in zadaj večtočkovno vzmetenje, podobno kot novi razred S, na seznamu dodatne opreme je tudi krmiljenje zadnjih koles z največjim kotom premika do deset stopinj. Prav tako so na seznamu dodatne opreme tudi zračno vzmetenje in prilagodljivi blažilniki.

V notranjosti bo potnike razvajal 12,8-palčni zaslon na dotik, voznik pa bo pogledal na 12,2-palčne digitalne merilnike. Najzahtevnejši kupci se bodo lahko odločili tudi za ogromen 56-palčni ukrivljen zaslon, ki se razteza čez celotno širino armaturne plošče.

Mercedes-Benz EQE | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Zunaj podobno velik kot razred E

EQE zaradi njegove podobnosti z večjim EQS vse večkrat tudi dimenzijsko primerjamo z njegovim večjim bratom. Bistveno bolj smiselna je primerjava z razredom E, ki je dimenzijsko, cenovno in namensko na podobni ravni kot EQE. Zadnji je torej od razreda E daljši za 11 milimetrov, 50 milimetrov višji in 109 milimetrov širši. Ključna je seveda dolžina medosja, ki je pri EQE za 181 milimetrov daljše. Zaradi baterij ima 110 litrov manjši prtljažnik in 550 kilogramov več. Ker so inženirji lahko izkoristili vse prednosti namenske arhitekture EV2.0, ima v notranjosti za tri centimetre več prostora za rame potnikov in osem centimetrov daljšo potniško kabino.

Dve bateriji s skoraj enako kapaciteto

To prestižno limuzino poganjata dve različni litij-ionski bateriji. Obe imata deset modulov, le da ima šibkejša zmogljivost 89 kilovatnih ur in malenkost močnejša 90,6 kilovatne ure. Zakaj tako majhna razlika? Bateriji naj bi prihajali od dveh ločenih proizvajalcev, zato prihaja do manjše razlike v njuni zmogljivosti.

Šibkejša baterija je na voljo v osnovnih dveh različicah EQE 300 in 350. Močnejša baterija je na voljo pri preostalih petih izvedenkah, tudi pri EQE350+, ki ima po merilnem ciklu tudi najdaljši doseg – 672 kilometrov. Pričakovano bo največ povpraševanja ravno po vstopni različici in te, z največjim dosegom. Cenovna razlika med obema je malenkost manj kot osem tisočakov in pri obeh je pogon izključno na zadnji kolesni par. Zanimiv je tudi podatek, da bo okoli deset odstotkov vseh prodanih EQE športno obarvanih AMG.

Če so v letošnjem letu pri Mercedesu v Sloveniji prodali sto električnih vozil, jih nameravajo prihodnje leto precej več. Že samo modelov EQE naj bi bilo okoli 50 oziroma bi jih lahko prodali še več, če bi lahko dobili več avtomobilov iz tovarne. Kupci pa so za to električno prestižno limuzino plačali vsaj 77 tisoč evrov. Cena za EQE350+ z najdaljšim dosegom se začne pri 85 tisoč evrih, športna EQE AMG 43 in močnejši 53 pa vas bosta stala 113 oziroma 121 tisoč evrov.

Notranjost je moderna, vse pa je podrejeno razkošju in udobju. Kupec se lahko odloči tudi za velikanski paket zaslonov, a bo zanje moral doplačati skoraj deset tisoč evrov. | Foto: Gašper Pirman Notranjost je moderna, vse pa je podrejeno razkošju in udobju. Kupec se lahko odloči tudi za velikanski paket zaslonov, a bo zanje moral doplačati skoraj deset tisoč evrov. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte