Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
14. 3. 2012,
22.46

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Potovalni Avtomoto Karavaning Carthago

Sreda, 14. 3. 2012, 22.46

4 leta, 8 mesecev

V Odrancih bo Carthago širil proizvodnjo, Tina Maze bo dobila hišo na kolesih

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Četrti največji nemški karavaning proizvajalec Carthago, ki slovi kot ponudnik avtodomov premium razreda, bo širil svoj slovenski obrat v Odrancih, kjer bodo izdelali tudi avtodom za Tino Maze.

Tina Maze bo dobila razkošni bivalnik in postala ambasadorka Carthaga

Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze pa bo po koncu letošnje sezone, približno čez mesec dni, prišla v Prekmurje po razkošen polno integrirani bivalnik carthago chic c-line, ki ga bodo po njenem okusu sestavil v Odrancih. Tina Maze bo namreč v dvoletno uporabo dobila avtodom, ki ga bo koristila kot udoben mobilni apartma in prevoz med prizorišči evropskega dela svetovnega pokala. Tina bo z integrircem carthago tako v stilu slavnega severnoameriškega smučarskega ''trojčka'' – Bode Miller, Julia Mancuso, Lindsey Vonn – postala prava zvezdnica belega cirkusa z lastno hišo na kolesih. Lastnik Carthaga Karl Heinz Schuler je povedal, da je navdušen, da bo tako simpatična športnica, kot je Tina Maze, postala del Carthago ekipe.

Poudaril je, da bo njena naloga tudi testiranje vozila oziroma njegovega bivalnega udobja, njene ugotovitve in pripombe pa bodo upoštevane pri nadaljnjem razvoju modelne ponudbe. Zanimivo je, da se je naša smučarka, kot so nam zaupali v Carthagu, prek svojega menedžerja sama obrnila na podjetje z željo po sodelovanju. V Carthagu so bili seveda navdušeni, saj so prepričani, da Tina s svojo bojevitostjo, ubiranjem neobičajnih poti in jasnim ciljem pred očmi v veliki meri pooseblja filozofijo te nemške premium karavaning znamke.

Lansko leto naredili 1500 avtodomov, letos pa naj številko povečali na 2300 enot

Slovenska izpostava oziroma hčerinsko podjetje nemškega karavaning proizvajalca Carthago Gropu je bila ustanovljena leta 2006, leta 2008 pa je v Odrancih petdeset zaposlenih začelo izdelovati pol in polnointegrirane avtodome modelov c-tourer in chic c-line.

V še ne polnih štirih letih od zagona proizvodnje pa slovenski obrat Carthago d.o.o. piše pravo zgodbo u uspehu, saj zdaj zaposluje že 380 ljudi, ki naj bi se jim v bodoče zaradi širitve tovarne pridružilo še od 70 do 80 novih sodelavcev. Kljub splošnim kriznim napovedim pa direktor tovarne v Odrancih Klaus Anton Voggel napoveduje, da naj bi v letošnjem poslovnem letu v Sloveniji skupaj naredili kar 2300 avtodomov modela c-tourer in chic c-line.

Win-win situacija med tujim vlagateljem in državo Slovenijo

Carthago je v proizvodnje obrate v Odrancih v dveh fazah vložil 12 milijonov evrov in zgradil 15.000 kvadratnih metrov veliko tovarno, za katero je tudi od slovenske vlade dobil dobra dva milijona evrov subvencij. Po zagotovilih lastnika in direktorja skupine Carthago Karla-Heinza Schulerja pa je poslovanje slovenskega Carthaga d.o.o., ki letno beleži 20-odsotno rast, samo v lanskem letu prek davka na dohodek pravnih oseb in davka iz plač v državno blagajno vrnilo dober milijon evrov. V dozdajšnjem skupnem poslovanju pa je pridobljena subvencija že v celoti vrnjena. Po Schulerjevih besedah je to pomursko karavaning podjetje vzorčni primer, kako lahko država Slovenija in investitor skrbita za naložbe, pri katerih so vsi zadovoljni.

V Odrancih še dodatnih 4.000 ''kvadratov'' za logistiko in proizvodnjo

Kot je še povedal Klaus Anton Voggel, direktor podjetja Carthago d.o.o., so v podjetju z odločitvijo za investicijo v Odrancih izjemno zadovoljni. Zaradi številnih naročil in odličnega dela zaposlenih v Sloveniji pa so že začeli z aktivnostmi za širitev proizvodnje.

Tako naj bi v letošnjem avgustu začeli graditi logistično halo in širiti proizvodnje kapacitete. Pomurska tovarna naj bi najpozneje do junija 2013 pridobila skupaj še okoli 4.000 kvadratnih metrov in odprla okoli 80 novih delovnih mest.

Po jesenskih napetostih so v prid boljši komunikaciji uvedli četrtletna srečanja z zaposlenimi

Po besedah direktorja Carthaga Odranci Klausa Voggla so bile plače oktobra lani – pri čemer niso upoštevani funkcije in razvoj v nemškem podjetju – 1210 evrov, kar je za 15 odstotkov nad povprečnimi plačami na območju Murske Sobote, po novembrskih napetostih v podjetju, ko so zaposleni grozili s stavko, pa so se razmere izboljšale, saj so vse sindikalne zahteve izpolnili. Šum v komunikaciji z zaposlenimi naj bi v bodoče v podjetju odpravili z rednimi četrtletnimi sestanki s predstavniki zaposlenih vseh oddelkov.

Rezultati v stilu nemških avtomobilskih proizvajalcev

Carthago kot skupina, ki je četrti največji izdelovalec avtodomov v Nemčiji, kljub zahtevnim gospodarskim razmeram v Evropi in močni konkurenci posluje odlično. V prejšnjem poslovnem letu so imeli 130 milijonov evrov prometa, v naslednjem letu ga nameravajo povečati še za 30 milijonov evrov. V tem trenutku skupina v Nemčiji in Sloveniji zaposluje 750 ljudi, v širitev proizvodnje na svojih treh lokacijah pa namerava v prihodnjih letih vložiti še 20 milijonov evrov.

Ne spreglejte