Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
26. 1. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

2

Natisni članek

parkiranje

Četrtek, 26. 1. 2017, 5.30

6 let, 6 mesecev

Uradno: parkirna mesta so premajhna, novi predpisi že letos?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

2

Se kdaj s svojim (velikim) avtomobilom jezite nad premajhnimi parkirnimi mesti? To ni naključje, saj jih še vedno ustvarjajo po precej zastarelih tehničnih normativih. Pristojno ministrstvo opozarja, da je danes povprečni avtomobil že 10 centimetrov daljši, kot je bil v obdobju sprejemanja normativov, in da bodo predvidoma že letos za zahtevano velikost parkirnih mest sprejeli nove predpise. Nova parkirna mesta bi morala biti 20 centimetrov daljša in 30 centimetrov širša.

Projektiranje na temeljih, ki so stari že 26 let

Pred tremi leti smo že pisali o problematiki dimenzij parkirnih mest v Sloveniji. V Sloveniji namreč nimamo predpisa, ki bi na projektantski ravni določal tehnične zahteve, pogoje in normative, ki jih morajo upoštevati pri načrtovanju parkirišč v Sloveniji. Področje še vedno urejajo po pravilih stroke, pravilniku o projektiranju cest, tehničnih specifikacijah za označbe na vozilu in tehničnih normativih za projektiranje, ki pa izvirajo iz leta 1991. Čeprav so leta 2005 prilagodili standardno velikost avtomobila in tudi dolžino parkirnega mesta pri pravokotnem parkiranju, ne pa tudi dimenzij parkirnih mest in dovoznih poti.

Novi tipi osebnih vozil, med katerimi bistveno izstopajo enoprostorci in veliki športni terenci, narekujejo tudi spremembo merodajnih dimenzij standardnega vozila. Nova povprečna dolžina osebnega vozila je že več kot 4,8 metra, tudi višina pa znaša že več kot 1,8 metra. | Foto: Gregor Pavšič Novi tipi osebnih vozil, med katerimi bistveno izstopajo enoprostorci in veliki športni terenci, narekujejo tudi spremembo merodajnih dimenzij standardnega vozila. Nova povprečna dolžina osebnega vozila je že več kot 4,8 metra, tudi višina pa znaša že več kot 1,8 metra. Foto: Gregor Pavšič

Kakšen standard velikosti avtomobila uporabljajo?

Tehnične specifikacije za označbe na vozišču upoštevajo standardno vozilo dolžine 4,7 metra in širine 1,75 metra. Na drugi strani tehnični normativi za projektiranje in opremo mestnih prometnih površin upoštevajo standardno dolžino osebnega avtomobila 4,3 metra in širino 1,6 metra. Če je prometni pas širok 5,4 metra, je lahko parkirno mesto ob njemu dolgo 5,0 x 2,3 metra ali pa 4,8 x 2,3 metra.

Parkiranje | Foto: Pred tremi leti obljuba, letos domnevno novi predpisi?

Tako pravilnik za projektiranje cest iz leta 2005 že upošteva večje standardno vozilo, pri projektiranju parkirnih mest pa se uporabljajo še stari tehnični normativi.

Na takratni direkciji za infrastrukturo so nam pred tremi leti obljubili, da bodo nova izhodišča, ki izhajajo iz povečane velikosti današnjih novih avtomobilov, proučili in pripravili nov predpis o projektiranju cest in drugih prometnih površin.

"Ta tematika spada v sklop predpisov o projektiranju cest in drugih prometnih površin, katerih celovita prenova naj bi se začela v letošnjem letu. V tem obdobju so s sprejetjem Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah v decembru 2015 formalno spremenili dimenzije parkirnih mest za invalide, ki so usklajene z mednarodnim standardom," so nam sporočili z infrastrukturnega ministrstva.

Povprečen avtomobil danes 10 centimetrov daljši

Novi tipi osebnih vozil, med katerimi bistveno izstopajo enoprostorci in veliki športni terenci, narekujejo tudi spremembo merodajnih dimenzij standardnega vozila. Nova povprečna dolžina osebnega vozila je že več kot 4,8 metra, tudi višina pa znaša že več kot 1,8 metra, poudarjajo na ministrstvu. Te dimenzije in povečana osna razdalja in s tem tudi obračalni krog narekujejo večjo dimenzijo dosedanjega standardnega parkirnega mesta.

"Pri parkirnem mestu za pravokotno parkiranje bi morala biti dolžina vsaj 5,2 metra, širina vsaj 2,6 metra, minimalna širina prometnega pasu pa ne manjša od šestih metrov," dodajajo na direktoratu za infrastrukturo.

Pogosto je tesno tudi v garažnih hišah

Prostorsko stisko vozniki pogosto občutijo tudi v podzemnih garažnih hišah. Tudi zanje glede minimalnih tehničnih pogojev na področju projektiranja, gradnje in vzdrževanja ni formalnega predpisa. Določeni tehnični elementi so tudi tam določeni z že omenjenimi tehničnimi normativi iz leta 1991.

Ne spreglejte