Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
8. 5. 2015,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Uber

Petek, 8. 5. 2015, 13.34

8 let

Uber zanimajo kakovostni zemljevidi Nokie, opazujejo tudi že trg v Sloveniji

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Uber bi rad za tri milijone ameriških dolarjev od Nokie kupil njen sistem kakovostnih zemljevidov, v srednji in vzhodni Evropi pa opazujejo trge za širitev. Pod drobnogledom tudi Slovenija.

Kakovostne zemljevide potrebujejo vsi, tako Uber kot tudi premium avtomobilske znamke

Ameriška družba Uber Technologies se je vključila v nakup Here, sistema mobilnih zemljevidov finske Nokie. Ta svoj servis zemljevidov prodaja za vsaj tri milijone ameriških dolarjev, poleg Ubra pa se zanj zanimajo tudi proizvajalci avtomobilov, kot so BMW, Audi in Mercedes-Benz. Ti naj bi se za nakup finskega sistema potegovali s skupnimi močmi s kitajskim spletnim brskalnikom Baidu.

Kakovostni zemljevidi bi bili za avtomobilske proizvajalce ključni pri zagotavljanju sistemov samodejne vožnje v prihodnosti, premium znamke pa imajo že prototipe, ki so sposobni voziti samodejno. Kakovostne zemljevide na drugi strani potrebuje seveda tudi Uber.

Uber spremlja tudi Slovenijo

Ubrov vodja širitve na nove trge Rob Khazzam se je pred kratkim mudil na poslovni konferenci v Zagrebu, kjer pa ni dal jasnega odgovora na vprašanje, ali lahko sistem kmalu pričakujemo tudi v Sloveniji. Uber je danes že prisoten v državah, kot so Madžarska, Češka, Bolgarija in Romunija, z njihovo aplikacijo si je mogoče prevoz urediti tudi na Dunaju, v Rimu, Milanu … V našo neposredno bližino za zdaj družbe, ki ima sedež v San Franciscu, evropske operacije pa vodi iz Amsterdama, ne bo.

"Spremljamo čisto vsak trg v srednji in vzhodni Evropi," je povedal Khazzam, ki je dodal, da bodo morali prvi korak dejansko storiti vozniki. Šele ko ti pokažejo interes, da bi vozili ljudi in se povezali v sistem Ubra, lahko ta potem tudi pride na določen trg. Po njegovih besedah je bistvo prav v odlični lokalni ekipi.

Uber uradno nima niti enega taksista, a je njihov posel vreden okrog 40 milijard ameriških dolarjev, prisotni pa so že v 200 mestih v 55 državah sveta. Njihovo poslovanje so v številnih državah že označili za nelojalno konkurenco klasičnim taksi službam, zato je nekje – tak primer je Nemčija – Uber prepovedan. Njegovo delno ali popolno legalizacijo bo poskušala urediti tudi Evropska komisija, kjer bo zanjo odgovorna slovenska komisarka za promet Violeta Bulc.

Ne spreglejte