Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
20. 5. 2016,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Urbani Atomoto Uber

Petek, 20. 5. 2016, 5.00

6 let, 6 mesecev

Uber razvija avtomobil, ki bo nekoč izkoreninil tudi poklic slovenskega taksista

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Uber v okolici Pittsburgha s fordom fusionom razvija lastne tehnologije samostojno vozečih avtomobilov prihodnosti. Ameriško podjetje, ki je uspelo z digitalizacijo mobilnosti, si skupaj s Fordom in Googlom prizadeva za zakonsko osnovo te revolucionarne tehnologije. Njen ključni adut vidijo v potencialu izboljševanja prometne varnosti.

Bodo samostojno vozeči avtomobili pri Uberju nekoč zamenjali taksiste?

Uber je objavil prvo fotografijo svojega testnega avtomobila, s katerim so začeli tudi sami razvijati sisteme samostojno vozečih avtomobilov prihodnosti. Uber se je povezal tudi z Googlom in Fordom, da bi poskušali s skupnimi močmi sprejeti zakonske okvire za hitrejši prodor tovrstne tehnologije na ceste v ZDA in pozneje tudi drugje po svetu.

Uber, ki je v zadnjih letih revolucioniral in digitaliziral mobilnost v mestih, pri lastnih storitvah v prihodnosti zagotovo računa na samostojno vozeče avtomobile. Če danes od vsakega opravljenega prevoza dobijo približno 25 odstotkov prihodka – preostanek pripada njihovemu vozniku –, bo nekoč današnje taksiste lahko zamenjala umetna inteligenca, ki bo avtomobile vozila samodejno. Googlov prototipni avtomobil, ki v notranjosti sploh nima volana in stopalk, tako prihodnost vsaj za mesta že predvideva.

Uber mobilnost v celoti omogoča prek aplikacije na pametnem telefonu. | Foto: Uber mobilnost v celoti omogoča prek aplikacije na pametnem telefonu.

Uber: Samostojno vozeči avtomobili bodo prinesli manj žrtev, manj gneče in cenejšo mobilnost

Uber je forda fusiona (ameriška različica forda mondea) opremil z visokoločljivostnimi kamerami, skenerji in senzorji, ki skrbijo tako za mapiranje ceste kot tudi pridobivanje podatkov za nadaljnji razvoj sistemske tehnologije. Njihova testiranja potekajo na cestah okrog Pittsburgha, kjer je dom Uberjevega centra naprednih tehnologij.

"Testiranje tehnologije samostojno vozečih avtomobilov v realnem prometu je za razvoj ključno. Tovrstni avtomobili imajo velik potencial, da znatno izboljšajo prometno varnost. Zdaj letno na cestah umre 1,3 milijona ljudi in kar za 94 odstotkov teh smrti je kriva človeška napaka. Prepričani smo, da bodo samostojni avtomobili v prihodnje zagotovili manj onesnaženja, manj gneče na cestah, cenejšo in dostopnejšo mobilnost in tudi precej manj izgubljenih življenj na cestah. Čeprav smo od praktične uporabe teh sistemov še oddaljeni več let, vsak dan testiranja pomeni korak bližje tej prihodnosti," so zapisali pri Uberju.

Ne spreglejte