Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 6. 2021,
6.05

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

9

Natisni članek

električni avtomobili Skupina Volkswagen dizelski izpusti Bencinski motor Volkswagen

Ponedeljek, 28. 6. 2021, 6.05

2 leti, 10 mesecev

Najprej se bodo poslovili prav v Evropi

Tudi Volkswagen razkril: le še 14 let običajnih motorjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

9

Volkswagen ID proizvodnja tovarna | Audi namerava iz prodaje umakniti motorje z notranjim izgorevanjem leta 2033, pri Volkswagnu bodo to v Evropi storili leto ali dve kasneje, a najpozneje do leta 2035. | Foto Reuters

Audi namerava iz prodaje umakniti motorje z notranjim izgorevanjem leta 2033, pri Volkswagnu bodo to v Evropi storili leto ali dve kasneje, a najpozneje do leta 2035.

Foto: Reuters

Po Audiju so tudi pri Volkswagnu potrdili, da bodo leta 2035, torej čez štirinajst let, nehali prodajati modele z motorjem z notranjim izgorevanjem. Kupcem v Evropi takrat ne bo preostalo drugega kot polno električni avtomobili, bo pa ta prodajna sprememba nekoliko zamaknjena v ZDA in na Kitajskem.

Klaus Zellmer, vodja prodaje pri Volkswagnu, je za nemški časopis potrdil časovni okvir znamke Volkswagen glede premika k polno električni modelni ponudbi. "V Evropi bomo izstopili iz poslovnega modela z motorjem z notranjim izgorevanjem med letoma 2033 in 2035, v ZDA in na Kitajskem pa nekoliko kasneje. V Južni Ameriki in Afriki bo vse skupaj trajalo še nekoliko dlje zaradi pomanjkanja primerne politike in infrastrukture," je v intervjuju za Münchner Merkur potrdil Zellmer.

Do leta 2030 bo večina prodaje na strani električnih avtov

Volkswagen je že 5. marca deloma razkril svoje načrte in pred štirimi meseci napovedal, da bo do leta 2030 kar 70 odstotkov vseh prodanih avtomobilov polno električnih. A tudi to ne bo dovolj, če želijo zadostiti vse zahtevnejšim podnebnim ciljem Evropske unije, je razložil Zellmer. Do leta 2050 bo celotna prodajna flota iz Volkswagna emisijsko povsem nevtralna.

Na koncu se za ta korak niso odločili pri Volkswagnu. Praktično vse proizvajalce k temu roku silijo zahteve Evropske unije. Do leta 2030 morajo namreč znižati izpuste emisij za 60 odstotkov, do leta 2035 pa za sto odstotkov. To pomeni, da bo po letu 2035 praktično nemogoče prodajati avtomobile z motorjem z notranjim izgorevanjem.

Ne spreglejte