Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
3. 11. 2017,
7.43

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

5

Natisni članek

električni avtomobili ZDA Donald Trump

Petek, 3. 11. 2017, 7.43

6 let, 5 mesecev

Trumpovi republikanci proti elektromobilnosti: v ZDA slovo 7.500 dolarjev subvencije?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

5

Republikanci v ZDA želijo ukiniti 7.500 dolarjev subvencije za nakup novega električnega avtomobila. Sprejem takega predloga lahko pretrese ameriško avtomobilsko industrijo in tudi doseganje želenih okoljevarstvenih standardov v številnih zveznih državah. Kaj to pomeni za Teslo in General Motors, bodo posledice še večje za Ford, Volkswagen, Nissan in druge znamke?

Ukinitev subvencij ne bi bistveno vplivala na prodajo dragih vozil, kot je tesla model S, zato pa lahko bistveno upočasni prodajo velikoserijskih električnih modelov (tesla 3, chevrolet bolt, nissan leaf ...). | Foto: Reuters Ukinitev subvencij ne bi bistveno vplivala na prodajo dragih vozil, kot je tesla model S, zato pa lahko bistveno upočasni prodajo velikoserijskih električnih modelov (tesla 3, chevrolet bolt, nissan leaf ...). Foto: Reuters

Svetovna avtomobilska industrija je napovedala milijardne vložke v elektromobilnost, kaj bi Trumpova ukinitev subvencij v ZDA pomenila za ameriški avtomobilski trg?  | Foto: Reuters Svetovna avtomobilska industrija je napovedala milijardne vložke v elektromobilnost, kaj bi Trumpova ukinitev subvencij v ZDA pomenila za ameriški avtomobilski trg? Foto: Reuters Predlog republikancev v ZDA niti ni presenetljiv, saj administracija predsednika Donalda Trumpa od izvolitve ni bila najbolj naklonjena električnim oziroma alternativnim vozilom. Kmalu po izvolitvi Trumpa je njegov svetovalni odbor na primer zapustil tudi Elon Musk, prvi mož Tesle.

Subvencija ni edini, je pa pogosto zelo pomemben razlog za nakup električnega vozila

Zdajšnji predlog republikancev predvideva ukinitev državne subvencije, ki znaša največ 7.500 dolarjev, ob nakupu električnega oziroma priključnega avtomobila. Čeprav so mnenja o vplivu subvencij na večjo prodajo električnih vozil deljena tudi v Evropi, marsikateremu vozniku predstavljajo tisti razlog, ki pretehta odločitev o nakupu električnega vozila.

Na splošno subvencija nadomešča višjo ceno baterij, ki je posledica manjšega obsega prodaje. Subvencije torej ne bodo večne, ampak bodo prisotne le do določene meje preboja električnih vozil na trge v posameznih državah. Subvencije iz eko sklada (7.500 evrov) seveda poznamo tudi v Sloveniji.

Ameriške subvencije do meje 200 tisoč prodanih vozil, blizu le Tesla in General Motors

Podoben načrt so imeli do zdaj tudi v ZDA. Do subvencij so bili upravičeni proizvajalci, ki so izdelali manj kot 200 tisoč električnih vozil. Po dosegu te meje bi se nato subvencije za njihove avtomobile v naslednjih šestih četrtletjih postopno zmanjševale in naposled izničile. Omenjeni meji 200 tisoč prodanih priključnih vozil sta danes v ZDA le Tesla in General Motors.

General Motors bo leto sklenil že s 167 prodanimi priključnimi avtomobili. Američani imajo zelo konkurenčen električni avto bolt, za katerega so letos prodajno mrežo razširili po večjem delu ZDA. Njegova evropska sestra je opel ampera-e. | Foto: General Motors General Motors bo leto sklenil že s 167 prodanimi priključnimi avtomobili. Američani imajo zelo konkurenčen električni avto bolt, za katerega so letos prodajno mrežo razširili po večjem delu ZDA. Njegova evropska sestra je opel ampera-e. Foto: General Motors

Nihče iz avtomobilske industrije nad želenimi spremembami ni navdušen

Napoved ukinitve subvencij je pričakovano naletela na buren odziv med ameriškimi avtomobilskimi trgovci. Analitiki napovedujejo, da bi lahko ta odločitev onemogočila razvcet velikoserijskih modelov, kot so chevrolet bolt, nissan leaf in tesla model 3. Pri GM so napovedali boj proti taki odločitvi, nekateri proizvajalci napovedanega zakona še niso komentirali.

Težave bodo imele znamke, kot je Tesla, za katere je uspeh velikoserijskih modelov ključen za preživetje. Vrednost delnice Tesle je po objavi želene ukinitve subvencij začasno padla za skoraj devet odstotkov na najnižjo raven po letošnjem maju (do konca trgovanja je vrednost nekoliko zrasla). Odločitev pa bi lahko ključno vplivala tudi na znamke, ki svoj program elektromobilnosti šele razvijajo. V ZDA med te na primer spadajo Ford, Volkswagen in delno tudi Nissan.

Se začenja zakulisna trgovina z eko posojili?

Deset ameriških zveznih držav (tretjina avtomobilskega trga) je sprejelo načrt uvajanja obsega električnih vozil v floto avtomobilskih znamk. Nižje subvencije bodo otežile pogajanja z novimi kupci električnih vozil, uradni načrt povečevanja njihovega obsega pa bo kljub morebitni ukinitvi subvencij ostal. Ti standardi predvidevajo povečanje obsega električnih vozil v celotni prodaji z dveh odstotkov leta 2018 do skoraj 16 odstotkov leta 2025.

Ameriški mediji že napovedujejo trgovanje z eko posojili, ki bi jih lahko znamke z večjim deležem električnih vozil prodale tistim, ki takih vozil v svoji floti praktično še nimajo.  

Ne spreglejte