Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
19. 1. 2017,
23.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

1

Natisni članek

Reli Monte Carlo

Četrtek, 19. 1. 2017, 23.38

6 let, 6 mesecev

Tragičen začetek svetovnega prvenstva v reliju: v Monte Carlu umrl neprevidni gledalec

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

1

Na prvi hitrostni preizkušnji letošnjega svetovnega prvenstva v reliju je s ceste zletel tovarniški voznik Hyundaia Hayden Paddon, pri tem pa je življenje izgubil neprevidni gledalec. Stal je na zunanji strani ovinka v jarku. Aktivni tekmovalci v reliju tudi v Sloveniji opozarjajo, da mora vsak obiskovalec avtomobilskih dirk spoštovati varnostna pravila in predvsem paziti sam nase.

Nesrečni gledalec je stal na zunanji strani poledenelega ovinka. | Foto: Nesrečni gledalec je stal na zunanji strani poledenelega ovinka. Danes zvečer se je v zaledju Monte Carla začela težko pričakovana nova sezona svetovnega relija, ki jo zaznamujejo vrnitev tovarniških moštev Citroëna in Toyote, prestop svetovnega prvaka Sebastiena Ogierja v zasebno moštvo M-Sport in nova tehnična pravila dirkalnikov WRC. Tradicionalna monaška ruleta se žal ni dobro začela. Potem ko sta Ogier s ford fiesto WRC in Thierry Neuville s hyundaiem i20 WRC pripeljala v cilj uvodne 21 kilometrov dolge hitrostne preizkušnje, je v zadnjem delu te preizkušnje na ledu odneslo Neuvillovega moštvenega kolego Haydena Paddona.

V levem ovinku je na poledeneli cesti Novozelandca odneslo v breg, po silovitem udarcu pa se je prevrnil in ostal na boku sredi ceste. Medtem ko sta bila Paddon in njegov sovoznik John Kennard nepoškodovana, jo je v nesreči skupil neprevidni gledalec. Med poznejšim prevozom v bolnišnico je umrl.

Gledalec je čepel na zunanji strani ceste v jarku

Kot je razvidno iz posnetka, je gledalec stal na zelo nevarnem mestu na zunanji strani ovinka. Neuradno je bil ponesrečeni fotograf iz Belgije. Očividci so za belgijski spletni portal Dh.be povedali, da je kmalu po trku nesrečniku prenehalo biti srce. Prisotni gasilci so poskušali z oživljanjem, a brez uspeha. Po prihodu reševalnih služb na mesto nesreče so ponesrečenca s helikopterjem odpeljali v bolnišnico, a je med prevozom umrl.

Slovenski podprvak v reliju Rok Turk je do zdaj dvakrat že nastopil na reliju Monte Carlo. | Foto: Slovenski podprvak v reliju Rok Turk je do zdaj dvakrat že nastopil na reliju Monte Carlo. Reli velja za tisti avtomobilski šport, ki obiskovalcem nudi še posebej bližnje občutke zmogljivih dirkalnikov. Čeprav organizatorji izdelajo varnostne načrte in ob cesto namestijo varnostnike, popolne varnosti na takih prireditvah ni. Redarjev ne more biti nikoli dovolj, da bi poskrbeli za čisto vsakega izmed tisočih gledalcev ob progi. Zato je najboljši redar prav vsak gledalec sam zase. Takšnega mnenja so tudi slovenski dirkači in organizatorji relijev:

Rok Turk, voznik relija
Kot dirkač med relijem gledalce zaznaš, a jih ne gledaš. Varnost, ki pa nikoli ni stoodstotna, si lahko navijači zagotovijo sami z dobrim mestom za ogled dirke. Organizator lahko izda vse mogoče napotke za varnost, a gledalci morajo paziti nase. Jaz kot dirkač imam na glavi vedno čelado, torej poskrbim sam zase. Tudi gledalci bi morali svoje glave uporabljati za zaščito samega sebe in celotnega športa.

Aljoša Novak, voznik relija
Navadno gledalcev med relijem ne opazim, to pa ne velja za tiste, ki tvegajo in stojijo na zelo nevarnih mestih. Pri takih primerih si vedno sam pri sebi mislim, kako da so se postavili na to mesto. Vsekakor bi se bilo treba truditi, da tudi taki nepremišljeni gledalci ne bi stali na nevarnih mestih. Popolne varnosti pa v reliju ni.

Miran Kacin, organizator relijev in nekdanji sovoznik
Menim, da popolne varnosti v avtomobilskem športu ne moremo zagotoviti. Takšne nesreče so seveda nočna mora vsakega organizatorja. Kdor poskrbi za lastno varnost, bo storil največ za varnost celotne prireditve.

Vili Ošlaj, sovoznik v reliju
Iz podobnih primerov smo v preteklosti že spoznali, da lahko po spletu okoliščin dirkalnik odnese tja, kamor ne pričakujemo. Zato popolne varnosti ni, moramo pa se truditi v tej smeri. Pomembna je tudi zaščita dirkačev, predvsem kakovostne in ne kar doma zvarjene varnostne kletke. Bistvo relija je v tem neposrednem stiku. Kdor umakne gledalce na nekaj sto metrov stran od ceste, ni naredil nič oziroma takšne rešitve ne podpiram.

Svetovni prvak v reliju Sebastien Ogier letos v ford fiesti WRC | Foto: M-Sport Svetovni prvak v reliju Sebastien Ogier letos v ford fiesti WRC Foto: M-Sport

Bilo bi napak krivdo valiti na letošnje močnejše in hitrejše dirkalnike WRC

Letošnji dirkalniki WRC so postali močnejši, lažji in imajo tudi večji aerodinamični podtlak. Postali so še hitrejši in v zadnjih mesecih smo jih pogosto primerjali z znamenitimi dirkalniki skupine B v osemdesetih letih. To skupino so takrat ukinili prav zaradi hudih nesreč in smrtnih žrtev med tekmovalci in gledalci. Tako takrat kot danes bi za tragične primere težko označili avtomobilsko tehniko. V osemdesetih letih je bila organizacija pomanjkljiva in tudi pri Paddonovi nesreči je šlo le za klasično dirkaško napako in zdrs, kriv za tragični konec prve hitrostne preizkušnje pa je bil predvsem neprevidni gledalec. Nove generacije dirkalnikov WRC zato ne bi smeli obsojati.

Ne spreglejte