SiolNET. Avtomoto Novice
5,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Audi e-tron sportback

Takih žarometov ni imel še nihče: poglejte, kaj vse zmorejo #video

5,62

termometer

Audi predstavlja svoj drugi električni avtomobil, ki je dobil kupejevsko oblikovan zadek in številne izboljšave za daljši doseg v primerjavi z e-tronom quattro. Sportback bo imel doseg do 446 kilometrov. Tehnološko največja novost pa so digitalni matrični žarometi LED.

Tehnološko najpomembnejša novost tega avtomobila so prvi digitalni matrični žarometi LED. Ti povzemajo zasnovo video projektorjev, ki je razbita v 1,2 milijona mikro zrcal. Vsako med njim lahko s pomočjo elektrostatičnega polja nagibajo do pet tisočkrat v sekundi. V audiju e-tronu quattru bodo serijski.

Svetloba žarometov lahko na avtocesti na primer osvetli prometni pas pred voznikom in mu tako pomaga pri določanju položaja na cesti. Če menja prometni pas, se osvetlitev dinamično spremeni. Žarometi prav tako tudi izklapljajo tisti del svetil, ki bi motil nasproti vozeče avtomobile (kot pri klasičnih matričnih žarometih LED). Dodatna možnost pa je izris posebnih svetlobnih projekcij na tla ali na zid pred avtomobilom.

Po e-tronu quattru je zdaj tu še e-tron sportback. Oba sta enako dolga, široka in težka in do stebrička B dejansko identična. Po e-tronu quattru je zdaj tu še e-tron sportback. Oba sta enako dolga, široka in težka in do stebrička B dejansko identična. Foto: Audi Številne izboljšave za večji električni doseg

Na avtomobilskem salonu v Los Angelesu je Audi nadaljeval svojo pot na področju elektromobilnosti. Po e-tronu quattru je zdaj tu še e-tron sportback. Oba sta enako dolga, široka in težka in do stebrička B dejansko identična. Enake so tudi zadnje luči, zadnji odbijač in spodnji del stranskih vrat. Nov je kupejevski zadek, ki linijo strehe povzema po audiju A7.

V primerjavi s prvim električnim športnim terencem so pri sportbacku izboljšali aerodinamiko, vključili so možnost izklopa sprednjega pogona, izboljšali so zavorne ploščice, dve vodni črpalki za hlajenje baterije so zamenjali za samo še eno in zato lažjo, povečali pa so tudi uporabni del kapacitete baterije.

Najzmogljivejši e-tron sportback 55 tako nudi do 446 kilometrov dosega (po standardu WLTP). Ta ima baterijo s kapaciteto 95 kilovatnih ur (razpoložljivih je 86,5 kilovatne ure), sistemska moč obeh motorjev pa zagotavlja sistemsko moč 256 kilovatov in 561 njutonmetrov navora. Z dodatno možnostjo boost lahko zmogljivost pogona naraste celo na 300 kilovatov in 664 njutonmetrov navora.

Audi e-tron sportback Foto: Audi

Audi e-tron sportback Foto: Audi

Audi e-tron sportback Foto: Audi

Audi e-tron sportback Foto: Audi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin