Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 3. 2019,
8.43

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

5

Natisni članek

Rusija helikopter Antarktika

Sobota, 23. 3. 2019, 8.43

5 let

Razvoj novega hitrega helikopterja za arktično območje

To je nov inženirski podvig in helikopter Rusov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

5

Ruski osrednji aerohidrodinamični inštitut, poznan tudi pod kratico TsAGI, razvija nov helikopter, ki bo namenjen reševanju in lažjim nalogam v vse bolj priljubljeni arktični regiji. Z novim hitrim in varčnim helikopterjem želijo aktivno pomagati k širjenju civilne infrastrukture ter na arktiki začeti izvajati več projektov, povezanih z nafto in plinom.

S to skico so pri ruskem osrednjem aerohidrodinamičnem inštitutu napovedali razvoj novega hitrega helikopterja, ki bo namenjen arktičnim območjem. | Foto: TsAGI S to skico so pri ruskem osrednjem aerohidrodinamičnem inštitutu napovedali razvoj novega hitrega helikopterja, ki bo namenjen arktičnim območjem. Foto: TsAGI

Arktika je vse bolj zanimiva za svetovne velesile

Pri TsAGI bodo novi helikopter začeli razvijati predvsem zaradi povečanih aktivnosti na arktiki. Pomagal bo pri širjenju civilne infrastrukture in bo podpora projektom, povezanim z nafto in plinom, hkrati pa se bo zaradi povečanega števila ljudi v tej regiji vse večkrat pojavljala potreba za reševanje in evakuacijo. Zaradi hitrejšega taljenja ledu in lažjega dostopa komercialnih ladij se na arktiko odpravlja vse več ljudi, Rusi pa bi radi to izkoristili tudi kot poslovno priložnost.

Ko so 11. marca uradno napovedali začetek razvoja novega helikopterja, so v javnost poslali še prvo uradno konceptno skico. Na njej je viden izredno aerodinamično oblikovan helikopter, s togim rotorjem in majhnim turbinskim motorjem, nameščenim v zadku. Ravno zaradi takšne postavitve bo helikopter ohranil svoje prednosti letenja na mestu in vertikalnega dviga, a bo zmožen leteti s povišano hitrostjo.

Avtomoto To je helikopter prihodnosti vojske ZDA #video

V 20 minutah že na kraju nesreče

Raziskovalni inštitut bo helikopter razvijal kot reševalni helikopter, ki je lahko na kraju nesreče v 20 minutah. Zaradi možnosti hitrega letenja želijo, da bi težko poškodovanega potnika do bolnišnice pripeljal v manj kot dveh urah. ''Če govorimo o območju arktike, kjer je na območjih črpanj nafte in plina majhna gostota poseljenosti, moramo upoštevati, da je najdaljši doseg helikopterja lahko več kot tisoč kilometrov,'' je v uradni izjavi dejal Andrey Smirnov, vodja raziskovanja na področju zračnega transporta pri TsAGI.

Takšen helikopter, ki lahko hkrati opravlja še lažje naloge za vojaške operacije, bi bil za Rusijo ključnega pomena. Še posebej, če upoštevamo, da bi se v prihodnje lahko širila vojaška prisotnost na in ob arktičnem območju. Januarja so namreč v Kremlinu sporočili, da nameravajo postopoma povečati zračne vojaške operacije v regiji, ki slovi po ekstremnih vremenskih razmerah, nizkih temperaturah in dolgotrajnih dobah brez sončne svetlobe.

Leta 2015 so Rusi v uporabo dobili helikopterje Mil MI-8AMTSh-VA, ki so namenjeni reševanju in prevozu na arktičnem območju. Novi helikopter bo bistveno hitrejši, imel bo daljši doseg in manjšo porabo goriva. | Foto: Rostec Leta 2015 so Rusi v uporabo dobili helikopterje Mil MI-8AMTSh-VA, ki so namenjeni reševanju in prevozu na arktičnem območju. Novi helikopter bo bistveno hitrejši, imel bo daljši doseg in manjšo porabo goriva. Foto: Rostec

Nesreča helikopterja prinaša kar nekaj vprašanj

Dramatična nesreča vojaškega letala tupulev Tu-22M je pokazala na številne težave pri letu nad arktičnim krogom. Letalo je pri pristajanju v slabem vremenu strmoglavilo, zato so Rusi ugotovili, da potrebujejo izredno hiter in agilen helikopter. Z njim bodo v najkrajšem možnem času in v primernem vremenu hitro dostavili zaloge ali pa prepeljali ponesrečenca.

Sportal Aljažev stolp: pred 123 leti so ga znosili na hrbtih, danes je "sestopil" s helikopterjem #video

Pridobljeno znanje bodo lahko uporabili drugje

Delo, razvoj in pridobljeno znanje pri načrtovanju tega helikopterja bodo pri TsAGI najverjetneje uporabili tudi pri razvoju prihodnjih večjih transportnih in vojaških helikopterjev za arktično območje. Vsaj od leta 2008 so namreč proizvajalci takšnih helikopterjev, ki so v lasti države, razvijali nove helikopterje za različne naloge in območja. Kasneje so vse njihovo delo združili pod isto streho in program poimenovali Prospective Speedy Helicopter (bodoči hitri helikopter). Glavni cilj PSV je bil razvoj različnih vrst helikopterjev z oblikovanjem, ki omogočajo hitrosti med 350 in 400 kilometri na uro. To je bistveno hitreje kot najvišje hitrosti obstoječih helikopterjev v ruski vojski. Podoben program imajo tudi Američani, zato je dirka za razvoj visokotehnološkega helikopterja za arktično območje odprta.

Ne spreglejte