Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 9. 2018,
7.51

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

4

Natisni članek

Airbus

Četrtek, 27. 9. 2018, 7.51

5 let, 7 mesecev

Odpira se letalska linija z 19-urnim letom

To je letalo za nov rekordni dosežek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

4

Letalski prevoznik Singapore Airlines je od francoskega proizvajalca letal Airbus prevzel gromozanski A350-900ULR, ki bo postavil nov rekord v časovno najdaljšem letu. Z enim poletom bo letalo opravilo polet med Singapurjem in letališčem Newark v New Jerseyju - v zraku bo neprekinjeno malenkost manj kot 19 ur.

To je letalo, ki ga bodo dostavili Singapore Airlines in bo postalo novi rekorder z najdaljšim letom komercialnega letala. | Foto: Airbus To je letalo, ki ga bodo dostavili Singapore Airlines in bo postalo novi rekorder z najdaljšim letom komercialnega letala. Foto: Airbus Ključnega pomena je oznaka URL

Največjo skrivnost letala razkriva ravno njegova oznaka URL, ki v neskrajšani obliki pomeni Ultra Long Range. Letali lahko preleti razdaljo 9.537 milij in je lahko v zraku devetnajst neprekinjenih ur. Trenutno na svetu ni komercialnega letala, ki je zmožno leteti tako dolgo in preleti tako dolge razdalje brez vmesnih postankov..

Prvi poleg bodo pri Singapore Airlines opravili 11. oktobra, prvemu A350-900URL pa se bo kmalu pridružilo še šest enakih. Letalski prevoznik želi vzpostaviti redno letalsko linijo med Singapurjem in New Jerseyjem, med dvema mestoma, ki ju ločuje praktično ''polovica'' sveta.

Avtomoto Bomo kmalu leteli brez turbulenc? Boeing proti njim z laserjem.
Avtomoto Boeing 747 global supertanker: To je največje gasilno letalo na svetu #foto #video

Kako jim je uspelo? Z nekaj popravki na pogonu in večjim rezervoarjem.

Airbusov A350-900ULR bo lahko letel tako dolgo predvsem zaradi določenih popravkov na sistemu za gorivo. Posledično so lahko povečali zmogljivost rezervoarja na 165 tisoč litrov, kar je kar 24 tisoč litrov več kot pri navadnem A350. Zaradi večje količine goriva se je doseg letala povečal za 1600 milj, hkrati pa so z nekaterimi aerodinamičnimi popravki znižali povprečno porabo goriva v primerjavi z drugimi svojimi letali za 25 odstotkov.

Po drugi strani ima večja količina goriva tudi slabosti. Težava, ki je zelo dobro poznana letalskim inženirjem, je višja masa dodatnih litrov goriva. Večje kot je letalo in več kot ima goriva, manj je učinkovito. Gre za začaran krog, saj potrebuje več goriva, da lahko s seboj vozi dodatno gorivo in ima hkrati daljši doseg. Največje komercialno potniško letalo A380 ima 500 sedežev in v normalnih razmerah v povprečju porabi za sto kilometrov leta okoli štiri litre goriva na sedež. Manjša letala so nekoliko bolj učinkovita na daljših letih, zato ima A350-900 širši trup z dvema prehodoma in dvema razredoma - 67 v poslovnem in 94 v ekonomskem.

Prvi polet bodo z novim letalom opravili 11. oktobra. | Foto: Airbus Prvi polet bodo z novim letalom opravili 11. oktobra. Foto: Airbus

Pot mora biti udobna, tudi če traja 19 ur

Pri Airbusu verjamejo, da bo nekoliko bolj prostorno letalo bistveno bolj udobno za tako dolge polete. Hkrati bo zaradi manjšega števila potnikov med letom tišje in bo imelo več prostora za sprehod ali za sprostitev. Zrak znotraj letala se reciklira in premeša vsaki dve minuti - tudi to pripomore k povečanemu udobju in hkrati pomaga olajšati učinke jet laga. Na letalu bo poleg običajne zabavnostne vsebine na voljo še povezava wifi.

Singapore Airlines se ne podaja prvič v svet zelo dolgih poletov. Med leti 2004 in 2013 so z letalom A340-500 že leteli med Newarkom in Šanghajem. Za celotni let so potrebovali 222 tisoč litrov goriva, kar je desetkratnik teže vseh potnikov na letalu. Osem tisoč devetsto milj dolgo pot so opravili z letom nad severnim polom, vendar so povezavo ukinili zaradi visokih stroškov.

Avtomoto Potniški boeing s hitrostjo 6.000 km/h?
Teleskop magelan
Avtomoto Kako bo Boeing pomagal izdelati največji teleskop na svetu? #foto

Vse več letalskih družb si želi leteti dlje

Vse več proizvajalcev letal se spoprijema z izzivom dolgih neprekinjenih letov, ki lahko nadomestijo zamudne in stroškovno dražje povezovalne lete. Trenutno je najdaljši neprekinjeni let v lasti boeinga 777, ki je letel z Nove Zelandije v Katar. V 17 urah je legendarno letalo prevozilo 9025 milj.

Izredno dolge lete so vse do zdaj omejevale inženirske težave. Proizvajalci zdaj te težave premagujejo z učinkovitimi motorji, ki v določeni meri izravnavajo visoke cene letalskega goriva. To gorivo je namreč krivo za drugi najdražji element v samih letih, z učinkovitostjo motorjev pa se cena leta lahko tudi zniža.

Seveda manjše število sedežev na letalu prinese višjo ceno kart. Ti leti so primarno namenjeni poslovnežem, ki so pripravljeni plačati več in ne želijo izgubljati časa s povezovalnimi leti, temveč želijo v enem letu prispeti do končnega cilja. Ko bodo prejeli prihodnje leto še šest letal, naj bi pri Singapore Airlines vzpostavili neposredno letalsko linijo tudi iz Los Angelesa in San Francisca.

Boeing 777X
Avtomoto Boeing 777X - letalo nove dobe je pripravljeno na prvi vzlet #foto #video
Avtomoto Norveški boeing rekordno hitro med ZDA in Evropo
Avtomoto Nasa in Boeing: Zakaj je ta 747 res nekaj posebnega? #video
Ne spreglejte