Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2017,
8.18

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

2

Natisni članek

Boeing

Ponedeljek, 30. 10. 2017, 8.18

6 let, 5 mesecev

Boeing 777X - letalo nove dobe je pripravljeno na prvi vzlet #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

2

Boeing 777X | Foto Boeing

Foto: Boeing

Boeing je začel proizvajati najnovejše potniško letalo, ki bo v zrak poletelo leta 2019, izdelavo celotnega letala pa so zaupali robotom.

V celoti ga bodo izdelali avtomatizirani roboti

Ameriški proizvajalec letal iz Everetta v zvezni državi Washington je slovesno zagnal proizvodnjo novega potniškega letala. V proizvodni hali je robot izvrtal prvo luknjo v 33-metrsko krilo iz kompozitnih materialov, celotno letalo pa bodo izdelali avtomatizirani roboti. 777X bo leta 2019 prvič poletel v zrak pri različnih letalskih družbah, do takrat pa bodo pri Boeingu testirali in preizkušali novo največje in najučinkovitejše dvomotorno potniško letalo na svetu.

777X je rezultat inženirskega znanja, ki so ga pridobili pri razvoju modelov 777 in 787 dreamliner ter najbolj izkorišča zunanjo obliko in prostornost potniškega dela. Američani so najnovejši model prvič pokazali na letalskem salonu v Dubaju. Po štirih letih razvoja so začeli izdelovati prvi prototip, ki bo ob lansiranju stal 350 milijonov dolarjev. Velikim letalskim družbam bo na voljo v dveh izvedenkah, in sicer 777-8 ali 777-9, ki imata 8.700 navtičnih milj oziroma 16.110 kilometrov dosega. Manjša različica sprejme do 350 potnikov, večja pa vse do 425.

Do danes so prejeli že 326 naročil

A 777X izstopa predvsem po izjemno lahkem dizajnu, ki je posledica uporabljenih kompozitnih materialov. Za letalo so porabili 644 kilometrov ogljikovih vlaken, zaradi izjemne trdosti in togosti pa so lahko širino kril podaljšali za sedem metrov. Skupaj s trupom je 777X širok kar 72 metrov, zaradi česar so lahko pri Boeingu znatno izboljšali učinkovitost. K manjši porabi goriva pripomore tudi turbinski motor GE9X s 444 kN potiska, ki je za deset odstotkov varčnejši kot predhodnik.

Zaradi zložljivih koncev kril lahko 777X uporabljajo tudi na tistih letališčih, kjer imajo hangarje z običajno velikostjo vrat. Pri Boeingu še pravijo, da ima najnovejše letalo velika okna, novo osvetlitev in izboljšano nosilnost za letalsko prtljago.

Trenutno so od družb Lufthansa, Etihad Airways, Cathay Pacific, Emirates, Qatar Airways, All Nippon Airways in Singapore Airlines prejeli že 326 naročil.

Z zložljivimi konci kril bo 777X lahko parkiran v vseh hangarjih standardnih velikosti. | Foto: Boeing Z zložljivimi konci kril bo 777X lahko parkiran v vseh hangarjih standardnih velikosti. Foto: Boeing

Računalniško vodeni robot je izdelal prvo luknjo v 33-metrsko krilo iz kompozitnih materialov. | Foto: Boeing Računalniško vodeni robot je izdelal prvo luknjo v 33-metrsko krilo iz kompozitnih materialov. Foto: Boeing

Začeli so izdelovati prvi prototip, leta 2019 pa naj bi uradno poletel v zrak pri številnih letalskih družbah. | Foto: Boeing Začeli so izdelovati prvi prototip, leta 2019 pa naj bi uradno poletel v zrak pri številnih letalskih družbah. Foto: Boeing

Ne spreglejte