Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2017,
5.30

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

3

Natisni članek

boeing 747 Boeing požar Kalifornija

Petek, 15. 12. 2017, 5.30

6 let, 4 mesece

Borec v prvih linijah proti ognjenim zubljem v Kaliforniji

Boeing 747 global supertanker: To je največje gasilno letalo na svetu #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

3

Kalifornijci se bojujejo z enim največjih požarov do zdaj, v katerem so ognjeni zublji do danes požrli že območje velikosti New Yorka in Bostona skupaj. Pri gašenju gasilcem pomaga največje gasilno letalo na svetu - boeing 747 Global Supertanker, ki navdušuje z osupljivimi številkami svojih zmogljivosti in pomaga pri gašenju požarov po celotnem svetu.

Video - Oglejte si testni polet gasilskega letala in njegovo gašenje gorečega tankerja

Los Angeles požar | Foto: Reuters Foto: Reuters Največji požar v zgodovini Kalifornije se še naprej širi po kanjonih na severu Los Angelesa in požira vse pred seboj. Močni vetrovi in kot poper suha pokrajina dajejo dodaten zagon ognju, ki v kratkem času premaguje velike razdalje, zato so morale oblasti evakuirati več tisoč prebivalcev.

Požar Thomas se je iz okrožja Ventura razširil v Santa Barbaro, od 4. decembra uničil že okoli 800 hiš in drugih objektov. Okoli 200 tisoč ljudi so že preselili na varno, okoli 90 tisoč domov je brez elektrike, uničenih pa je že več kot 960 kvadratnih kilometrov površin, kar je več kot skupna površina New Yorka in Bostona. Do zdaj so omejili približno 30 odstotkov požara, pri gašenju in omejevanju pa jim pomaga največje gasilno letalo na svetu boeing 747.

Številke, ki vzamejo sapo

Gasilci so si od podjetja Global Supertanker sposodili največje orodje za gašenje požarov. V spodnji del trupa lahko v cisterne natočijo 74.200 litrov vode ali sredstva za gašenje ognja. To je dvakrat več, kot lahko spravijo v drugo največje gasilno letalo mcdonnell douglas DC-10. Ko je boeing pripravljen na gašenje oziroma polet do območja požara,  znaša njegova masa 300 ton. To je še vedno precej manj kot njegova največja dovoljena vzletna masa, 395 ton.

''Izogibamo se letenju skozi dim, vendar ga zavohamo že več kot 300 kilometrov prej, tudi pri višini šest tisoč metrov'', je dejal Marcos Valdez, eden izmed pilotov v boeingu 747 global supertanker.

71-metrsko letalo se lahko spusti zelo nizko in s tem še poveča učinkovitost gašenja. Vodo lahko spusti v več intervalih, pri tem pa doseže tudi zelo nizke hitrosti okrog 250 kilometrov na uro. Letalo gasi z višine le dobrih 100 metrov.

Boeing 747 Global Supertanker | Foto: Global Supertanker Foto: Global Supertanker

Cisterne v spodnjem delu trupa, kjer hranijo sredstvo za gašenje požara. | Foto: Global Supertanker Cisterne v spodnjem delu trupa, kjer hranijo sredstvo za gašenje požara. Foto: Global Supertanker

Gre za največje gasilno letalo na svetu, ki se lahko kljub svojim 70 metrom spusti na višino 70 metrov za učinkovito gašenje. | Foto: Global Supertanker Gre za največje gasilno letalo na svetu, ki se lahko kljub svojim 70 metrom spusti na višino 70 metrov za učinkovito gašenje. Foto: Global Supertanker

V 20 urah lahko gasijo katerikoli požar v katerikoli državi na svetu

Za pilotsko kabino je nameščenih 14 sedežev, ki so jih vzeli iz prvega razreda, po vsem spodnjem delu trupa pa so namestili velike cisterne, kamor shranijo vodo ali posebno tekočino za gašenje požarov. Poleg izjemne zmogljivosti je njegova glavna prednost izjemno hiter odzivni čas. Kjerkoli v ZDA lahko začnejo gasiti požar v približno dveh urah in pol, v samo 20 urah pa so lahko pripravljeni na gašenje kjerkoli drugje po svetu. Od leta 2015, ko so izdelali prvo gasilno letalo jumbo jet, so gasili požare v Avstraliji, Čilu in seveda po vseh Združenih državah Amerike.

Ker je tekočina za gašenje požara v ločenih manjših cisternah, lahko ''The Spirit of John Muir'', kot se tudi imenuje gasilni 747, ločeno in v povsem individualnih presledkih kar osemkrat začne gasiti požar ali pa ob praznjenju vse količine tovora pogasi nekaj več kot trikilometrski pas.

Za gašenje požara v Kaliforniji uporablja letališče v Sacramentu

Če na svetu ne potrebujejo storitev za gašenje, je 747 global supertanker parkiran v mestu Colorado Springs, tokrat pa za gašenje požarov v Kaliforniji uporabljajo letališče v Sacramentu, ki leži na severu države. Še največja težava pri tako velikem letalu je dolžina pristajalne steze, ki mora biti dolga vsaj 2,4 kilometra, da lahko tam pristane in vzleti. A k sreči je njegova potovalna hitrost 965 kilometrov na uro in doseže ognjene zublje v Kaliforniji v vsega 38 minutah.

Tekočina, ki kroti ogenj, je učinkovita in neškodljiva, vendar bistveno dražja kot voda. Poleg tega imajo piloti največ težav z vetrom, saj lahko spuščeno tekočino razpiha in nima takšnega učinka, kot bi si želeli. V dobrih pogojih pa lahko s pomočjo ogromne količine gasilnega sredstva pogašena linija prinese rešitev za evakuacijo ujetih ljudi.

Preden se 747 spusti nižje in začne gasiti, mu pri iskanju idealne linije pomaga manjše vodilno letalo rockwell OV-10 bronco ali beechcraft king air. Eno izmed teh dveh letal je v zraku več ur in koordinira vsa preostala gasilna letala, kje morajo gasiti in kdaj.

Med zadnjim gašenjem 12. decembra je po podatkih Flight Radarja za en oblet območja potreboval od ure in pol do dveh ur. Ob gašenju se je spustil na višino okrog 500 metrov. Takrat je hitrost tega letalskega orjaka padla le na okrog 350 kilometrov na uro. Celoten postopek gašenja je trajal 10 minut, nato je sledil povratek do Sacramenta.
Ne spreglejte