SiolNET. Avtomoto Novice
2,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To je centodieci: Bugattijev vesoljski poklon legendi #foto

2,42

termometer

Centodieci sloni na superšportnem chironu, vendar ima 74 kilovatov več (99 KM) in krasi ga vesoljski videz. Francozi so se z njim poklonili svoji legendi EB110 in omejili proizvodnjo na vsega deset primerkov. Vsako leto bodo izdelali dva, vseh deset s ceno osem milijonov evrov pa so že prodali.

Bugatti Centodieci Foto: Bugatti

Več moči, manj kilogramov

Čeprav je glavni del preobrazbe ravno zunanji videz, se bomo sprva ustavili pri njegovih zmogljivostih. Že poznani 8-litrski W16 motor ima kar 1.176 kilovatov (1.600 KM), to je 74 kilovatov več kot pri chironu. Zahvaljujoč dodatni moči se do stotice dobesedno izstreli v 2,4 sekunde in doseže 200 kilometrov na uro v vsega 6,1 sekunde. Kazalec preide številko 300 kilometrov na uro sedem sekund kasneje, maksimalna hitrost pa znaša 380 kilometrov na uro.

Od chirona je kljub dodatni moči lažji za 20 kilogramov. To jim je uspelo z vgradnjo lažjega brisalca in stabilizatorjev, izdelanih iz ogljikovih vlaken. 

Avtosalon Ženeva 2019 Avtomoto 16,5 milijona evrov – to je najdražji avtomobil na svetu

Pogleduje v preteklost, vendar stopa v prihodnost

Centodieci (v prevodu iz italijanščine to pomeni stodeset) se vizualno močno opira na legendarni model EB110, ki so ga pri Bugattiju Bugatti Centodieci Foto: Bugatti predstavili leta 1991 na stodeseti rojstni dan Ettore Bugattija. Achim Anscheidt je združil dva svetova – oblikovno se centodieci opira na klasično zasnovo superšportnikov in sledi oblikovnim potezam modela Eb110.

Sprednji del ima tako nameščeno manjšo masko hladilnika v obliki podkve in horizontalno postavljene ''plavuti'', ki spominjajo na tiste z EB110. Vizualno spremenjeni sprednji del zaokrožita novi odbijač in aerodinamično izboljšan pokrov motorja ter predvsem izredno tanki žarometi v tehniki LED.

Podobnost z EB110 se nadaljuje proti zadku. Prepoznavna kockasta oblika je vidna pri stebričku A, ki je pravilnih oblik, in skoraj ravni strehi. Prav tako so si pri EB110 sposodili zračnike in poudarili bočno linijo. Ker so pri oblikovalski ekipi zavrgli prepoznavnih pet okroglih zračnikov s chirona, so jih nadomestili z enakimi, kot jih lahko najdemo pri EB110.

Čeprav je možno najti kar nekaj podobnosti z legendarnim modelom, pa je zadek povsem unikaten. Ogromen difuzor in razvrstitev zaključkov izpušne cevi sta unikatna, prav tako so posebni ''plavajoči'' zadnji žarometi z ogromnim usmerjevalnikom zraka.

Cristiano Ronaldo Avtomoto Ronaldo naročil najdražji avtomobil na svetu?

Vsako leto bodo izdelali dva avtomobila

Pri Bugattiju bodo izdelali vsega deset modelov centodieci. Prav vsi so že prodani, kljub začetni ceni osem milijonov evrov. Čeprav so prodani, pa bodo nekateri kupci morali na svoj primerek počakati kar nekaj časa. Vsako leto bodo namreč izdelali samo dva avtomobila, zadnji kupci bodo morali na svoj pregrešno drag avto čakati kar pet let.

Bugatti Centodieci Foto: Bugatti

Bugatti Centodieci Foto: Bugatti

Bugatti Centodieci Foto: Bugatti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin