Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 5. 2020,
13.45

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

3

Natisni članek

električna energija baterija Tesla

Petek, 22. 5. 2020, 13.45

3 leta, 11 mesecev

Tesline nove baterije: prihaja velik preobrat?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

3

Litij, litij-ionske baterije | Pri Tesli pospešeno razvijajo novo generacijo baterijskega paketa, ki bo imel življenjsko dobo milijon prevoženih milj. | Foto Reuters

Pri Tesli pospešeno razvijajo novo generacijo baterijskega paketa, ki bo imel življenjsko dobo milijon prevoženih milj.

Foto: Reuters

Tesla želi obdržati prednost pri dosegu električnih vozil pred konkurenti, ki vse bolj agresivno lovijo zaostanek, zato pospešeno razvijajo novo generacijo baterij. Kmalu naj bi model 3, namenjen kitajskemu trgu, dobil novo generacijo baterijskega paketa, kar prinaša nižje proizvodne stroške in daljšo življenjsko dobo praktično enako tekmecem z motorjem na notranje zgorevanje.

Avtomoto Pihajo na dušo Tesli: predelali so znameniti kip

Novi Teslin baterijski paket naj bi imel življenjsko dobo milijon milj oziroma 1,6 milijona kilometrov. Po koncu življenja v avtomobilu se lahko baterije uporabijo za shrambo električne energije v hiši ter tako v celoti izkoristi življenjski cikel baterij. Za zdaj še čakamo uradne specifikacije novega baterijskega paketa, toda Reuters poroča o baterijskih celicah, kjer je uporaba kobalta minimalna oziroma ga zaradi drugačne kemijske sestave sploh ne potrebujejo. Zaradi novih kemičnih aditivov in premazov bo baterijski sklop lahko shranil več energije za dalj časa, kar bo zmanjšalo obremenitve na celice pri hitrem polnjenju baterije.

Kaj ima Tesla za bregom, bo znano do konca meseca

Elon Musk je obljubil, da bodo na posebnem dogodku do konca tega meseca predstavili vse najnovejše novosti in baterijske Tesla bo še izpopolnila avtomatizirano proizvodnjo ter s tem izboljšala učinkovitost proizvodnje baterij. | Foto: Tesla bo še izpopolnila avtomatizirano proizvodnjo ter s tem izboljšala učinkovitost proizvodnje baterij. tehnologije javnosti. Čeprav je obljubil, pa epidemija koronavirusa postavlja nad to obljubo velik vprašaj in lahko pride do zamika dogodka.

Pri Tesli se med drugim pripravljajo tudi na predstavitev nove, še bolj avtomatizirane proizvodnje baterij, ki bo zmanjšala stroške dela in povečala učinkovitost. S temi ukrepi bodo lahko sledili povečanemu povpraševanju, hkrati pa bodo nove tovarne tridesetkrat večje, kot je obstoječa tovarna Gigafactory v zvezni državi Nevada.

Ne spreglejte