Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 12. 2021,
8.33

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Natisni članek

električni avtomobili tovarna avtomobilov Šanghaj Tesla Hyundai

Petek, 24. 12. 2021, 8.33

2 leti, 3 mesece

Tesla in Hyundai

Prevoz avtomobilov iz Kitajske: Teslin veliki posel s Hyundaiem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Hyundai Glovis | Za izvoz avtomobilov iz tovarne v Šanghaju bodo zdaj poskrbeli pri logističnem velikanu Hyundai Glovis. | Foto Hyundai Glovis

Za izvoz avtomobilov iz tovarne v Šanghaju bodo zdaj poskrbeli pri logističnem velikanu Hyundai Glovis.

Foto: Hyundai Glovis

Tesla je podpisala enoletno pogodbo v vrednosti 373 milijonov evrov z logističnim velikanom Hyundai Glovis, ki bo prevažal izdelane Tesline modele iz kitajske tovarne v druge regije sveta.

Teslina tovarna na obali blizu Šanghaja je praktično vse leto proizvajala avtomobile tudi za druge svetovne trge. Čeprav so na začetku letošnjega leta še vztrajali, da bodo namenjeni le lokalnemu trgu, so si hitro premislili. Zaradi težav z začetkom gradnje tovarne v Nemčiji so hitro v Evropo izvozili prvih sedem tisoč modelov 3. Kasneje je to postala stalna praksa in iz kitajske tovarne so začeli voziti avtomobile na praktično vse svetovne trge.

tesla model 3 parkirišče
Avtomoto Milijarda evrov od Nemčije? Rekli so ne.
Tesla Berlin
Avtomoto Tesla v Nemčiji: nižje plače, namesto regresa raje delnice?

Pomemben logistični partner

Tesla je zaradi vseh logističnih težav, ki jih prinaša pošiljanje izdelanih avtov po vsem svetu, podpisala enoletno pogodbo z logističnim velikanom Hyundai Glovis. "Gigatovarna Šanghaj izdeluje avtomobile za izvoz v prvem četrtletju, potem za kitajske trge, ki so zelo oddaljeni, in kasneje še za trge blizu Kitajske," je septembra proizvodno strategijo razkril Elon Musk. "Zaradi takšnega načina dela je v zadnjem četrtletju največji val dobav, ki je zahteven za našo ekipo, zato upamo, da bomo zmanjšali proizvodni val v zadnjem in prvem četrtletju."

Za Hyundai Glovis je to največji podpis pogodbe s proizvajalcem vozil v trinajstletni zgodovini podjetja. Ukvarjajo se predvsem s tremi logističnimi procesi - pošiljanje v tujino za končna vozila/razsuti tovor, izvoz in uvoz razsutega tovora in delovanje terminala RO-RO.

Nobena izmed strani ni razkrila, na katere svetovne trge bodo izvažali največ avtomobil. V igri je tudi Teslin domači trg, ZDA, zagotovo pa bodo, dokler ne zaženejo proizvodnje v Nemčiji, še naprej vozili predvsem modele 3 na staro celino. Tesla je sicer zdaj že dobile vse potrebne dokumente v Nemčiji in v kratkem bodo že začeli proizvajati model 3. Kam bo torej Hyundai Glovis s svojimi velikanskimi tovornimi ladjami vozil nove tesle, ni znano, bo pa ta poteza zagotovo pomagala pri povečanju dobavljenih modelov in imela na koncu tudi velik vpliv na Tesline prodajne rekorde.

Ne spreglejte