SiolNET. Avtomoto Novice
1,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tesla in sindikat zaposlenih

Tesla v Nemčiji: nižje plače, namesto regresa raje delnice?

1,38

termometer

Tesla Berlin
Gneča ob dnevih odprtih vrat Tesline tovarne pri Berlinu. Foto: Reuters

Zaposleni v Teslini novi tovarni pri Berlinu načrtujejo notranji sindikat, kar zagotovo ne bo všeč predsedniku Elonu Musku. Ta naj bi delavcem ponudil plačo 20 odstotkov pod dogovorjenim povprečjem v nemški avtomobilski industriji.

Tesla sicer še ni dobila zadnjih dovoljenj, zato v nemški tovarni še niso začeli delati. Tam so trenutno zaposlili dva tisoč ljudi, dolgoročno pa načrtujejo 12 tisoč delovnih mest. Nemci načrtujejo oblikovanje sindikata zaposlenih oziroma sveta delavcev, ki bi predstavljal vezni člen med zaposlenimi in vodstvom družbe. Prvih sedem zaposlenih je sprožilo začetne postopke za oblikovanje sindikata, a zanj volitev še ne gre pričakovati kmalu.

Idra Group Avtomoto Avtomobilska tovarna prihodnosti? Ključni stroj so izdelali v Italiji.

Musk do zdaj ni bil zagovornik sindikatov

Po navedbah nemškega sindikata IG Metall naj bi Elon Musk prvim zaposlenim ponudil plače 20 odstotkov pod povprečjem, za katerega se jim je uspelo pogoditi v nemški avtomobilski industriji. Tesla se na te navedbe še ni uradno odzvala.

Elon Musk je že večkrat izrazil svojo nenaklonjenost do sindikatov. Zaposlenim namesto izplačil, kot so regresi, tudi raje namenja delnice v družbi, kar bo ob odprtju nemške tovarne zagotovo še povzročilo nekaj nesoglasij.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin