SiolNET. Avtomoto Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tesla za neodvisno energijsko oskrbo domov: Elon Musk moč sonca pošilja v hišne baterije

3

termometer

 | Foto:
Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je napovedal proizvodnjo baterij, ki bi lahko hranile sončno energijo za kasnejšo rabo, kar bi odpravilo veliko oviro pri rabi obnovljivih virov energije.

Sončne baterije kot energijska shramba hiše. Postopno slovo od javnega električnega omrežja?

Ustanovitelj Tesle in tehnični vizionar Elon Musk je napovedal, da bi to lahko pripomoglo k koreniti spremembi celotne globalne energetske infrastrukture. Tako imenovani Tesla Powerwall lahko hrani energijo sončnih celic in zagotovi varnostno rezervo v primeru izpada elektrike. V teoriji bi lahko ta naprava, ki bi lahko bila nameščena v zid garaže ali znotraj hiše, domove na sončno energijo naredila neodvisne od tradicionalnega energetskega omrežja.

"Cilj je popolna preobrazba celotne globalne energetske infrastrukture," je ob razkritju Powerwalla povedal Musk in dodal, da bi to lahko prispevalo k zmanjšanju porabe fosilnih goriv.

Energija sonca v trdi temi …

"Očitna težava pri sončni energiji je, da sonce ponoči ne sije," je povedal Musk. To pomeni, da električna omrežja, ki uporabljajo sončno energijo, trenutno še vedno potrebujejo rezervni vir elektrike, ki pa se pogosto pridobiva iz fosilnih goriv.

A nove baterije Tesle so po zagotovilih Muska tisti manjkajoči člen, ki bi lahko pripeljal do širše rabe sončne energije, saj hranijo energijo sonca, tudi ko to ne sije.

Hišna energijska shramba za 3120 evrov, v Evropi na voljo prihodnje leto

Tesla bo najprej novo generacijo baterije proizvajal za stanovanjsko rabo. Stale bodo 3500 ameriških dolarjev oziroma 3120 evrov, v ZDA pa jih bodo začeli prodajati še letos. Po načrtih pa naj bi mednarodna prodaja stekla enkrat prihodnje leto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin