Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
3. 4. 2021,
23.34

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

2

Natisni članek

električni avtomobili Prodaja avtomobilov Tesla

Sobota, 3. 4. 2021, 23.34

3 leta

Lani v prvem četrtletju 88 tisoč, letos 184 tisoč prodanih vozil

Tesla vodi v Sloveniji, nov rekord zanjo tudi globalno

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

2

Tesla model 3 | Tesla je v prvem četrtletju kupcem dostavila 184.800 novih avtomobilov, od tega 93 v Slovenijo. | Foto Gregor Pavšič

Tesla je v prvem četrtletju kupcem dostavila 184.800 novih avtomobilov, od tega 93 v Slovenijo.

Foto: Gregor Pavšič

Tesla je v prvem četrtletju globalno dosegla svoj nov prodajni rekord. Naredili so 180 tisoč, kupcem pa predali 184.800 novih avtomobilov. Do konca marca je Tesla v razredu električnih avtomobilov najboljša tudi v Sloveniji.

Renault clio e-tech hybrid
Avtomoto Deset najuspešnejših: lani za trgovce šok, letos že pozitivno

Že včeraj smo poročali o prodaji električnih avtomobilov v Sloveniji, kjer je do konca marca prav Tesla prodala največ vozil. Medtem ko trg čaka prenovljena modela S in X, so na naše ceste pripeljali le nove modele 3. Teh je bilo samo marca 54, skupno pa v prvem četrtletju že 93. Renault je registriral po 42 novih električnih twingov in zoejev, Volkswagen pa 27 vozil ID.3.

Na celotnem bruto avtomobilskem trgu je v Sloveniji Tesla do konca marca na 22. mestu, in sicer za Mazdo in Volvom ter pred Cupro, Hondo, Mitsubishijem, Porschejem, Alfo Romeo in Lexusom.

Tesla model 3
Avtomoto Tudi v Sloveniji deli mnenja: navdušenje ali pretiravanje? #video

Nov četrtletni prodajni rekord

Za podjetje Elona Muska so seveda precej pomembnejši globalni prodajni rezultati. V prvem četrtletju jim je uspelo preseči pričakovanja analitikov z borze. Čeprav so morali februarja za dva dneva ustaviti proizvodnjo v ameriškem Freemontu (težave z dobavo sestavnih delov), so do konca marca izdelali 180.338 novih avtomobilov. To so bili v celoti modela 3 in Y. Kupcem so dostavili 184.800 vozil, med temi tudi 2.020 modelov S in X.

V primerjavi z lanskim prvim četrtletjem so dostave vozil povečali za 109 odstotkov, v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2020 pa za dva odstotka. Če je Tesla lani za malenkost zgrešila cilj pol milijona dostavljenih novih električnih avtomobilov, so letos na dobri poti do tega mejnika.

Zanimiva je eksponentna rast prodanih avtomobilov v prvem četrtletju. Predlani so jih dostavili 63 tisoč, lani 88 tisoč, letos pa že 184 tisoč.

Do zdaj najresnejša tekmeca modela 3 prihajata iz Koreje

Prebuja se tudi konkurenca. Poleg nekaterih električnih avtomobilov višjega cenovnega razreda (audi e-tron GT, audi e-tron Q4 …) bosta predvsem za Teslin model 3 pravi prodajni izziv nova hyundai ioniq 5 in kia EV 6.

Kia EV6
Avtomoto Jasno sporočilo Kie: Znamo in si upamo, to je naš novi avto #foto

 

Ne spreglejte