Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
18. 11. 2017,
9.39

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

6

Natisni članek

Tesla električni avtomobili

Sobota, 18. 11. 2017, 9.39

6 let, 5 mesecev

Tesla roadster – Napoved avtomobila izjemnih zmogljivosti in svežega kapitala za Elona Muska

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

6

Tesla roadster | Foto Tesla

Foto: Tesla

Podatki o zmogljivostih in posnetek pospeška delujočega prototipa Teslinega novega roadsterja so osupljivi. Tesla športnika obljublja že za leto 2020, stal bo od 200 do 250 tisoč evrov.

Tesla je v avtomobil vgradila paket baterij s kapaciteto kar 200 kilovatnih ur in tri elektromotorje. Eden je postavljen spredaj, ostala dva zadaj. | Foto: Tesla Tesla je v avtomobil vgradila paket baterij s kapaciteto kar 200 kilovatnih ur in tri elektromotorje. Eden je postavljen spredaj, ostala dva zadaj. Foto: Tesla Električni športnik, ki podira meje in napada Ferrari, Porsche, Lamborghini …

Tesla in Elon Musk kljub težavam s proizvodnjo svojega ključnega modela 3, velikim vlaganjem v razvoj in s tem povezanimi finančnimi izgubami, znata navduševati. Včeraj si je ameriška družba električnih vozil svoj ugled in prav gotovo tudi položaj na borzi popravila z najavo novega električnega športnega avtomobila, ki s ceno in izjemnimi zmogljivostmi posega na področje uveljavljenih športnih avtomobilov cenovnega razreda od 200 do 300 tisoč evrov. Roadster obenem kaže na potencial električnega pogona v športnih avtomobilih.

Tak avtomobil bo na trgu zagotovo našel svoje kupce. Novi Teslin roadster bo leta 2020 (obljubljen začetek proizvodnje) prestižen statusni avtomobil za tiste, ki si ga lahko privoščijo. Takih voznikov ni malo. Iz tega cenovnega razreda na primer prihaja Lamborghinijev huracan, ki so jih do zdaj prodali že več tisoč. To je tudi področje Ferrarijevega vstopnega modela portofina, pa vseh klasičnih Porschejev, Hondinega NSX …

Video – Tako brutalno tesla roadster pospeši z mesta

Trije elektromotorji za vektorsko razporejanje 10 tisoč njutonmetrov navora

Posnetek prototipa, ki zmore pospešek do 100 kilometrov na uro, je zgovoren sam po sebi. Tesla je v avtomobil vgradila paket baterij s kapaciteto kar 200 kilovatnih ur in tri elektromotorje. Eden je postavljen spredaj, ostala dva zadaj. Njihova posamična in sistemska moč ni znana, skupno pa ima avto uradno kar 10 tisoč njutonmetrov navora.

Avtomobil bo imel premično streho in konfiguracijo seedežev 2+2. Zadaj je kot v podobnih športnikih prostora izjemno malo. Ker roadster ne bo imel nekajlitrskega motorja na notranje izgorevanje, pri Tesli obljubljajo tudi nadpovprečno veliko prtljažnega prostora.

Tesli se obeta priliv novih milijonov

Klasični Teslin roadster bo stal 200 tisoč dolarjev, posebna izvedba Founders Edition (omejena na tisoč vozil) pa 250 tisočakov. Tesla je že včeraj začela sprejemati rezervacije za vozilo v višini 50 tisoč dolarjev oziroma evrov. Po internetu so že zaokrožili posnetki posameznikov, ki so vplačali rezervacijo.

Vplačila bodo Tesli in Musku prišla prav v trenutkih, ko je dotok svežega kapitala v podjetje zaradi počasne proizvodnje modela 3 precej upočasnjen. Če bi razprodali rezervacije za omejenih tisoč roadsterjev Founders Edition, bi to za Muska pomenilo novih 50 milijonov dolarjev na Teslinem računu.

Tesla roadster | Foto: Tesla Foto: Tesla

Tesla roadster | Foto: Tesla Foto: Tesla

Tesla roadster | Foto: Tesla Foto: Tesla

Tesla roadster | Foto: Tesla Foto: Tesla

Ne spreglejte