Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tesla

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

7 let, 12 mesecev

"Tesla je od avtomobila drugačna toliko kot računalnik od pisalnega stroja"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tesla Motors se prebija z modelom S, s hitrimi polnilnicami so prišli tudi v Slovenijo. Njihovi ključni modeli za množičnost električnih vozil pa šele prihajajo. Kaj pravijo uporabniki tesel?

V enem letu so navdušili tiste, ki so teslo S že vozili

Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla Motors je v enem letu na avtomobilskem trgu spisal pravi revolucionarni šok. Čeprav je njihova proizvodnja v primerjavi z največjimi avtomobilskimi giganti še vedno zelo majhna in dejansko za zdaj omejena le na dva modela, je ekipi Elona Muska, avtomobilskega Steva Jobsa prihodnosti, uspelo privabiti veliko investitorjev, uspešno stopiti na borzo in navdušiti tiste, ki so novo teslo S že imeli priložnosti voziti.

Slovenec s teslo S prevozil že 25 tisoč kilometrov

"Če primerjam teslo in druge avtomobile, je to kot primerjava računalnika in pisalnega stroja," je dejal slovenski lastnik tesle S Anton Majhen, ki je s svojim avtomobilom prevozil že okrog 25 tisoč kilometrov.

"Tak avtomobil zahteva prilagoditev razmišljanja in navad, toda za zdaj glede polnjenja nisem bil še nikoli v zadregi. Infrastruktura je v Sloveniji in tujini že dovolj dobra, da lahko brez težav potuješ," je dodal Majhen.

Električna energija je za lastnike na Teslinih hitrih polnilnicah za zdaj brezplačna, polnilnice so desetkrat močnejše od povprečnih hišnih stanovanjskih priključkov. Tesla za zdaj ponuja tudi brezplačno internetno povezavo v svojih vozilih, zato lahko prek 17-palčnega zaslona na dotik brskamo po internetu.

Bo Američanom uspelo nadaljevati tako agresivni pristop tudi pri novih modelih in ko bodo na svojo stran pridobili več tisoč novih kupcev?

Zagrebčan se bo s teslo peljal vse do Skopja

Medtem ko mnogo slovenskih lastnikov tesel S ni bilo prisotnih na odprtju hitrih polnilnic v Ljubljani – v Sloveniji naj bi bilo že več kot 20 tesel S –, pa se je v slovensko prestolnico pripeljal Saša Cvetojević. Zagrebčan je teslo S kot prvi pripeljal na Hrvaško in tam avtomobil ter njegov potencial tudi začel predstavljati javnosti.

Kakšne so prednosti hitrih polnilnic Tesle Motors?

Tesla je začela mrežo hitrih polnilnic v ZDA postavljati lani. Danes jih imajo v ZDA in Kanadi skupno že 106. S teslo S je tako mogoče potovati od zahodne do vzhodne obale ZDA z manj kot enournimi postanki pri teh polnilnicah.

Poleg tega imajo še 13 hitrih polnilnic v Aziji in trenutno 56 polnilnic v Evropi. Med temi je tudi šest ljubljanskih, kmalu pa jih bodo postavili tudi v Italiji v bližini Trsta.

Tesla ima 120-kilovatne hitre polnilnice, zato so približno desetkrat močnejše od povprečnih hišnih električnih priključkov. Če bi doma s polnjenjem tesli S v pol ure doseg podaljšali za 22 kilometrov, ameriška hitra polnilnica doseg podaljša za 270 kilometrov.

Teslina polnilnica baterije avtomobila do polovice napolni v 20 minutah, 80-odstotno pa so baterije polne v 40 minutah. To naj bi bilo po zagotovil Tesle tudi najbolj smotrno polnjenje, saj polnjenje zadnjih 20 odstotkov traja približno toliko časa kot prvotnih 80 odstotkov.

Ne spreglejte