Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
10. 1. 2012,
10.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Honda

Torek, 10. 1. 2012, 10.07

8 let

Študija honde NSX napoveduje hibridnega superšportnika

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Honda je predstavila študijo športnega NSX, ki bo predvidoma v treh letih nared za serijsko proizvodnjo. NSX bo imel hibridni pogonski sklop in štirikolesni pogon.

Superšportnik z mislijo na ekologijo

Honda s študijo obuja športni model NSX , ki ga je nehala izdelovati pred sedmimi leti. "Študija izraža našo strast do zmogljivosti. Avtomobil bomo razvili v ZDA, na voljo pa bo v treh letih," je na predstavitvi na avtomobilskem salonu v Detroitu dejal predsednik Honde Takanobu Ito. Dodal je, da je za NSX ključnega pomena dobro razmerje med maso in močjo ter da so morali pri razvoju naslednika upoštevati okoljevarstvene trende. "Tudi pri izdelavi superšportnega avtomobila jih je potrebno spoštovati. Od leta 2005, ko smo začeli načrtovati naslednika, se je avtomobilska industrija močno spremenila. Novi NSX je namenjen vozniku in je dovolj dober, da bi ga uporabili tudi v dirkaškem športu," je v Detroitu še dejal Ito.

Veliko navora in štirikolesni pogon

Študija ohranja originalno zasnovo NSX-a s sredinsko postavljenim motorjem in dvema sedežema. Narejena je iz lahkih materialov, pri katerem prevladujeta aluminij in z ogljikovimi vlakni ojačana plastika. Zadnji kolesi poganjata 3,5-litrski motor V6 z 225 kilovati (300 "konji") in dodaten električni motor z 28 kilovati, dodatna električna motorja z 19 kilovati pa poganjata še sprednji kolesi. Honda NSX bo torej imela štirikolesni pogon in predvsem veliko navora, ki ga bodo zagotavljali električni motorji. Ta pogonski sklop pri Hondi imenujejo E-SH-AWD.

Ideja o uporabi motorja V10 je zgodovina

Pri Hondi so ovrgli namere o uporabi desetvaljnega motorja. Zdaj upajo, da bo novi NSX postal prvi "zeleni" superšportni avtomobil. Inovativne inženirske rešitve je navsezadnje ponujal že originalni NSX.

Ne spreglejte