Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
8. 8. 2017,
8.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Toyota hibridni avtomobili

Torek, 8. 8. 2017, 8.58

6 let, 6 mesecev

Kmalu bo vsako drugo toyoto v Evropi poganjal hibridni sklop

Športni pretresi za Toyoto, ki pa prodajno blesti in se izogiba dizelskim aferam

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Toyota letos blesti tako na športnem kot prodajno-avtomobilskem področju. V času dizelskih afer so delež hibridnih avtomobilov v Evropi povečali na 40 odstotkov. Pretresi v športnem programu: vprašanje, ali bodo ostali v Le Mansu, nov predsednik Toyota Gazoo Racing in odhod športnega direktorja tovarniške reli ekipe Jarma Lehtinena.

Toyoti je uspelo z novim crossoverjem C-HR povečati prodajo avtomobilov v Evropi, kjer so do zdaj zaostajali za svojim največjim globalnim tekmecem Volkswagnom. Avtomobil C-HR je obenem za Toyoto zelo uspešen pri uvajanju hibridne tehnologije. | Foto: Toyota Toyoti je uspelo z novim crossoverjem C-HR povečati prodajo avtomobilov v Evropi, kjer so do zdaj zaostajali za svojim največjim globalnim tekmecem Volkswagnom. Avtomobil C-HR je obenem za Toyoto zelo uspešen pri uvajanju hibridne tehnologije. Foto: Toyota

Ko smo se udeležili zadnjega relija svetovnega prvenstva na Finskem, smo poročali o dobri organiziranosti in homogenosti nove Toyotine tovarniške ekipe. Moštvo pod imenom Toyota Gazoo Racing pa so kmalu zatem zadeli pretresi in težje odločitve.

Novi predsednik globalnega športnega programa in slovo športnega direktorja tovarniške reli ekipe

Po slovesu Porscheja iz svetovnega prvenstva vztrajnostnih dirk se bodo morali zdaj tudi sami odločiti glede prihodnosti dragega programa lova za prestižno zmago na vztrajnostni 24-urni dirki v Le Mansu (manj odmevni naslov svetovnega prvaka že imajo). Toyota Gazoo Racing je dobil novega predsednika Hisatakeja Murata, ki bo obenem vodil tudi podjetje Toyota Motorsport iz Kölna v Nemčiji. Obenem je včeraj slovo iz Toyotine reli ekipe napovedal športni direktor Jarmo Lehtinen. Glede razlogov odhoda pri Toyoti niso bili kaj prida konkretni.

Toyota je na svojem "domačem" reliju svetovnega prvenstva na Finskem slavila odmevno zmago, na zmagovalnem odru so imeli celo dva dirkalnika.  | Foto: Toyota Toyota je na svojem "domačem" reliju svetovnega prvenstva na Finskem slavila odmevno zmago, na zmagovalnem odru so imeli celo dva dirkalnika. Foto: Toyota

Jarmo Lehtinen se poslavlja kot športni direktor Toyotine ekipe v reliju. Lehtinen je bil kot sovoznik zmagovalec 15 relijev svetovnega prvenstva. | Foto: Gregor Pavšič Jarmo Lehtinen se poslavlja kot športni direktor Toyotine ekipe v reliju. Lehtinen je bil kot sovoznik zmagovalec 15 relijev svetovnega prvenstva. Foto: Gregor Pavšič Kaj vse je v zakulisju počel Jarmo Lehtinen?

Še na Finskem nam je Lehtinen razkazal zakulisje novega športnega programa Toyote, s katerim na relijih letos presenetljivo že zmagujejo in imajo celo dokaj realne možnosti v boju za naslov svetovnega prvaka. Ko smo Lehtinena, nekdanjega dolgoletnega sovoznika Mikka Hirvonena na najvišji ravni, vprašali po delu, ki ga kot športni direktor opravlja, se je le kislo nasmehnil.

"Na to vprašanje tudi sam iščem odgovor. Sem povezovalni člen med člani ekipe, vozniki, vodstvom, prav tako tudi Toyoto, partnerji iz Kölna, pa mednarodno organizacijo FIA, organizatorji relijev, kakor tudi promotorjem svetovnega prvenstva. Delo je zelo pomembno in ne sme biti napak. Logistično in koordinacijsko sem že opravil s skoraj vsemi letošnjimi reliji. Imeli smo celo že prvi sestanek za reli Monte Carlo prihodnje leto," je povedal Lehtinen, ki pravega naslednika še ni dobil. Začasno ga bosta nasledila eden izmed inženirjev moštva in vodja testnega programa Timo Kankkunen.

Sen Akia Toyode: Vtisniti toyotam tudi več dinamičnega duha in prek dirk izboljšati vozno dinamiko

Vrnitev v svetovno prvenstvo v reliju so bile sanje prvega moža dolga leta največjega proizvajalca avtomobilov na svetu Akia Toyode. Svojim avtomobilom je želel vtisniti dinamično noto in izkušnje z dirk prenesti na boljše vozne lastnosti svojih avtomobilov. Novi crossover C-HR je bil prvi avtomobil s takim pristopom, izdelali so tudi omejeno serijo 400 športnih yarisov (za Evropo) z močjo dobrih 200 "konjev".

Toyotin prius kot pionir hibridne tehnologije praznuje 20-letnico. Delež hibridnih vozil pri Toyoti v Evropi znaša že 44 odstotkov. | Foto: Aleš Črnivec Toyotin prius kot pionir hibridne tehnologije praznuje 20-letnico. Delež hibridnih vozil pri Toyoti v Evropi znaša že 44 odstotkov. Foto: Aleš Črnivec

Yaris je najbolje prodajani model Toyote v Evropi. Slabo polovico yarisov poganja hibridni pogon. | Foto: Aleš Črnivec Yaris je najbolje prodajani model Toyote v Evropi. Slabo polovico yarisov poganja hibridni pogon. Foto: Aleš Črnivec V času dizelskih pretresov je delež hibridov pri Toyoti v Evropi že dosegel 40 odstotkov

Za razliko od mnogo avtomobilskih tekmecev ima Toyota danes manj skrbi z dizelsko problematiko. V mnogo njihovih avtomobilih so dizelski motorji nepogrešljivi, vseeno pa Japonci v Evropi zelo hitro povečujejo delež hibridnih vozil. Delež dizelskih motorjev so zmanjšali pri klasičnem terencu RAV4 (ni kombinacije dizelskega motorja in štirikolesnega pogona), omenjeni C-HR pa dizelskega pogona sploh ne ponuja več.

V prvi polovici leta je skupina Toyota v Evropi prodala 527 tisoč avtomobilov (od tega 36 tisoč vozil znamke Lexus), kar je bilo 11 odstotkov več kot v prvi polovici lanskega leta. Med temi je bilo 203.300 vozil s hibridnim pogonom oziroma kar 44 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Hibridni avtomobili tako predstavljajo že 40 odstotkov celotne Toyotine prodaje v Evropi.

Pri prodanih crossoverjih C-HR se je delež hibridnega pogona dvignil že na 80 odstotkov. Postal je najuspešnejši hibridni in skupno drugi najuspešnejši prodajni model znamke v Evropi. Prodali so jih 68 tisoč, uspešnejši je bil le še yaris s 108 tisoč prodanimi avtomobili.
Ne spreglejte