Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
12. 6. 2020,
7.25

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

oglas Volkswagen golf Volkswagen

Petek, 12. 6. 2020, 7.25

3 leta, 10 mesecev

"Bila je napaka, ki se ne bi smela zgoditi"

Sporni oglas VW: preiskava končana, to so ukrepi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82
Volkswagen golf 8 | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Pri Volkswagnu so temeljito raziskali, kako je mogoče, da so za promocijo novega golfa objavili video z rasistično vsebino. Službe v Wolfsburgu ni izgubil nihče, sprejeli pa so številne ukrepe.

Avtomoto Spodrsljaj Volkswagna: sporen rasistični oglas so umaknili #video

Že pred tedni smo poročali o spornem videooglasu za novega volkswagen golfa. Velika bela roka je "frcnila" temnopoltega človeka stran od avtomobila skozi vrata restavracije. Po burnih odzivih na družbenih omrežjih so pri Volkswagnu oglas umaknili, se prek številnih kanalov opravičili in napovedali temeljito preiskavo.

Volkswagnov tržnik Jochen Sengpiehl | Foto: Volkswagen Volkswagnov tržnik Jochen Sengpiehl Foto: Volkswagen V kontekstu celotnega zaporedja kratkih videov vsebina ni bila sporna

"Naredili smo napako in v videu nismo prepoznali rasistične vsebine. Ta se nam ni zdela sporna, ko smo videli zaporedje več videov in celotno zgodbo. Žal nismo ocenjevali zgodbe posameznega videa in njegova sporočila zunaj konteksta celotne zgodbe," pojasnjuje Jochen Sengpiehl, eden vodilnih iz oddelka marketinga pri Volkswagnu.

Kot je pojasnil, vsebino oglasov oblikujejo in potrjujejo v več korakih. Vsebino digitalnega oglaševanja za golfa so videli februarja in vodstvo marketinga je vsebino potrdilo. Sporni oglas je tako videlo okrog 200 ljudi in nihče v njem ni prepoznal potencialno neprimerne vsebine.

Od zdaj temeljitejši nadzor nad ustvarjanjem oglasne vsebine

"Ključno sporočilo interne preiskave je, da moramo vsak oglas ocenjevati zunaj konteksta celotne zgodbe. Naš namen pa ni bil ustvariti rasistične vsebine, bila je napaka. Ta se ne bi smela zgoditi," dodaja Sengpiehl.

Nihče pri Volkswagnu zaradi tega oglasa domnevno ni izgubil službe, tudi Jurgen Stackmann, direktor prodaje in marketinga, bo to delo opravljal še naprej.

Pri Volkswagnu so sprejeli nekaj načelnih ukrepov, ki napovedujejo še večji poudarek na področju etike in kulture, temeljitejši nadzor nad ustvarjanjem oglasne vsebine in boljšo organizacijsko strukturo za nadzor.

Ne spreglejte