Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Volkswagen afera škandal prodaja preiskava zaupanje

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

6 let, 6 mesecev

Slovenski kupci se požvižgajo na škandal, Volkswagnova prodaja raste

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Oktobrski podatki o prodaji vozil koncerna Volkswagen ne kažejo zmanjšanega zaupanja v znamko. Slovenci ji ostajajo zvesti, saj prodaja kljub dizelski aferi raste. Realnost ali vpliv dobavnih rokov?

Kljub izbruhu afere uradna prodaja raste tudi v Sloveniji

Po podatkih, ki jih je objavila Sekcija za osebna motorna vozila Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) prodaja Volkswagnovih vozil v zadnjih treh mesecih narašča in mesec oktober ni bil izjema. Do razkritja prirejanja podatkov o izpustih dizelskih motorjev je prišlo konec septembra, oktobra prodaja še vedno raste. Prodali so 40 vozil več kot septembra, skupno 758, kar je približno enako kot oktobra lani.

Prodaja je višja tudi pri znamkah Škoda in Seat. Med prvimi desetimi najbolj prodajanimi modeli je v mesecu oktobru polovica vozil koncerna Volkswagen (VW). Nižjo prodajo prikazujejo zgolj podatki za znamko Audi, kar je najverjetneje posledica prihoda nove generacije audija A4 in visoke septembrske rasti prodaje.

Tudi tokrat dodajamo, da podatki prodaje novih osebnih avtomobilov v Sloveniji vključujejo avtomobile, ki so namenjeni izvozu. Po ocenah uvoznikov je teh približno tretjina.

V Izoli prodanih več bencinskih seatov

Andrej Jereb, lastnik prodajnega salona v Izoli, je povedal, da od afere naprej ne zaznava upada prodaje Seatovih modelov. Celo nasprotno, oktober je bil zanje dober mesec. Pri prodaji zaznavajo spremembo segmenta, saj se je prodalo več avtomobilov z bencinskimi motorji.

Zelo priljubljena blagovna znamka

V svetovnem merilu je znamko VW konec septembra ponovno prehitela Toyota, a so razlike med obema majhne. Na to je med drugim gotovo nekoliko vplivala tudi ustavitev prodaje modelov s spornimi motorji. Mirko Fifolt, strokovnjak za osebna motorna vozila pri TZS, pravi, da nadaljevanje rasti prodaje lahko pripišemo dejstvu, da je blagovna znamka Volkswagen v Sloveniji zelo priznana, in uradnemu sporočilu, da motorji novih modelov niso problematični.

Zaradi priljubljenosti znamke je verjetno, da afera na naš trg ne bo bistveno vplivala. Ali bo, se bo to zagotovo pokazalo do konca leta, meni Fifolt. Opozoril pa je, da je morda še prekmalu, da bi se vpliv poznal že v oktobru, podatki bodo več pokazali novembra in decembra.

Omeniti gre tudi dobavne roke, ki v povprečju trajajo tudi tri mesece. Del volkswagnov, škod, seatov in audijev, ki so jih Slovenci prvič registrirali oktobra, so na primer stranke naročile že konec poletja.

Znamka Volkswagen ima v Sloveniji sicer še vedno 15-odstotni, znamke celotnega koncerna pa 30-odstotni delež prodaje vseh novih osebnih avtomobilov. Ta delež je celo višji kot ga ima po podatkih evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA koncern v Evropski uniji.

Emisije? Kaj so to emisije?

Naključno smo poklicali deset lastnikov volkswagnov, ki so na spletnem portalu za prodajo vozil oddali svoj oglas. Na njihovo odločitev ni vplivala afera.

"Volkswagen je pri hiši že od nekdaj in tako bo tudi ostalo. Emisije na to ne vplivajo, me pa zanima, kaj bo iz tega," nam je povedal starejši gospod iz Črnomlja, ki je želel ostati anonimen.

"Poznam zgodbo, tudi moj golf je na seznamu," je povedala voznica iz Celja in dodala, da naslednjega avtomobila še ni izbrala. Ker ni navezana na znamko, se bo odločala na podlagi cene, Volkswagnovih znamk zaradi afere ne izključuje.

Tudi pri drugih na izbiro nakupa novega vozila vpliva predvsem cena. Na vprašanje, ali jih napačne meritve emisij ne motijo, so mnogi odgovorili, da jih to ne zanima. Zaupanja v Volkswagen zaradi tega niso izgubili.

Cena delnic po strmem padcu niha iz dneva v dan

Delnicam VW je cena takoj po aferi padla za 40 odstotkov. Pred afero, zadnji dan avgusta, je končala trgovanje pri ceni 166,70 evra, po aferi, na zadnji dan septembra, pa pri 104 evrih. Včerajšnje trgovanje z delnicami VW na frankfurtski borzi se giblje okrog 120 evrov.

Ne spreglejte