Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
2. 6. 2016,
5.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Bled Zgodbe strojev Ekskluzivni Avtomoto Športni Avtomoto Porsche

Četrtek, 2. 6. 2016, 5.36

6 let, 6 mesecev

Slovenija in Hrvaška na cestah od Bleda do Rovinja gostita Porsche Parade Europe 2016

Slovenci in Hrvati združili moči: Od Bleda do Rovinja parada 218 porschejev

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Porsche Parade Europe 2016 - fotogalerija dogodka | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Na Bledu se bo začel zbor letošnjih evropskih ljubiteljev znamke Porsche, ki ga evropski Porsche klubi organizirajo na vsaki dve leti že tri desetletja. Štart Porsche parade Europe 2016 bo na Bledu, tri dni pozneje pa se bo prireditev končala v Rovinju. Na Bled kot voznik prihaja tudi dr. Wolfgang Porsche, član družine Porsche in predsednik nadzornega sveta Porscheja.

Ko gre za Porsche, složno nastopijo tudi Slovenci in Hrvati: šov tehnične kulture in tradicije speljali Pragi

Organizatorji so na tiskovni konferenci v ljubljanskem salonu Porsche povedali, da so se tradicionalno najbolje odzvali Porsche klubi iz Nemčije, od koder prihaja skoraj polovica avtomobilov.  | Foto: Jure Gregorčič Organizatorji so na tiskovni konferenci v ljubljanskem salonu Porsche povedali, da so se tradicionalno najbolje odzvali Porsche klubi iz Nemčije, od koder prihaja skoraj polovica avtomobilov. Foto: Jure Gregorčič

Letos bi moral zbor potekati v Pragi, a sta Porsche klub Slovenija in Porsche club Croatia (Hrvaška) s programom prepričala pristojne v Porscheju, ki je nato Porsche parado Europe 2016 preselil na slovenske in hrvaške ceste. Slovenski in hrvaški organizatorji so združili moči in tovarno prepričali s pestrim programom, močno podporo nacionalnih turističnih organizacij in atraktivno ponudbo kulinarike, vozno zanimivih cest in krajev, ki jih bo konvoj porschejev na poti obiskal.

Pri tem ne gre pozabiti, da vseevropski zbor ljubiteljev te karizmatične znamke športnih avtomobilov, ki jih druži strast do hitrosti, tehniške kulture in tehnologije, za obe državi pomeni precejšnjo promocijo in hkrati tudi zaslužek, saj udeležba na paradi za voznike porschejev pomeni tudi investicijo v turistični aranžma, nastanitve, prehrano in oglede. Organizatorji so bili torej precej uspešni pri promociji dogodka in tako je bilo število 200 razpisanih prostih mest preseženo že pozimi. Na Bledu bo v petek zjutraj tako na promenadi poravnanih kar 218 porschejev, med katerimi bodo tudi izredno atraktivni klasiki kot sta 356 in 993 RSR.

V Slovenijo kot voznika tako prihajata tudi člana družine Porsche, brata Wolfgang Porsche, predsednik nadzornega sveta družbe Porsche, in Hans-Peter Porsche.

Od bolje zastopanih Porsche klubov na paradi bodo še: Italija (44 avtomobilov), Slovenija (24 avtomobilov) in Avstrija (18 avtomobilov). Sicer udeleženci prihajajo iz skoraj vseh evropskih držav: od Švedske do Hrvaške in od Španije do Češke. Vse se začne danes, 2. junija, z dopoldansko spretnostno vožnjo po pisti letališča v Lescah. Velja se oglasiti tam, če želite videti stroje v pravi akciji in celo kot sovoznik prisesti v porscheja. | Foto: Jure Gregorčič Od bolje zastopanih Porsche klubov na paradi bodo še: Italija (44 avtomobilov), Slovenija (24 avtomobilov) in Avstrija (18 avtomobilov). Sicer udeleženci prihajajo iz skoraj vseh evropskih držav: od Švedske do Hrvaške in od Španije do Češke. Vse se začne danes, 2. junija, z dopoldansko spretnostno vožnjo po pisti letališča v Lescah. Velja se oglasiti tam, če želite videti stroje v pravi akciji in celo kot sovoznik prisesti v porscheja. Foto: Jure Gregorčič

Motorji bodo zagrmeli v petek ob 9.45 na blejski promenadi

Porsche Parade Europe 2016 - fotogalerija dogodka | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Dobrih dvesto porschejev bo na ogled na blejski promenadi postavljenih v petek, 3. junija, od 8.00 do 9.45, ko bo kolona zagnala stroje in krenila na pot proti Rovinju. Prireditev se bo 5. junija končala v Rovinju, kjer bo na parkirišču na Valdibori potekalo tudi tradicionalno ocenjevanje Concourse d'Elegance. Strokovna komisija in udeleženci, vseh skupaj bo okoli 400,  bodo izbirali med najlepšimi avtomobili v posameznih kategorijah.

"Izjemno pomembno se nam zdi, da je Slovenska turistična organizacija tukaj videla priložnost. S svojim odnosom so pokazali, da v tej zgodbi želijo videti Slovenijo. Tudi manjši partnerji s kulinarično ponudbo in nočitvami so bili brez vprašanj takoj za. Mislim, da je to res super za Slovenijo, da ti ljudje pridejo k nam pogledat našo deželo, poskusit našo hrano … Odlično je tudi, da pridejo k nam tako visoki predstavniki drugih evropskih Porsche klubov, in to zaradi vere v to, da je program pripravljen dobro ter da za tem stojita entuziazem in znanje," pomen obiska parade hitrosti in visoke tehnologije ter tradicije, ki jo predstavlja znamka Porsche, opisuje predsednik Porsche kluba Slovenije Rasto Ovin.  

Predsednik Porsche kluba Slovenije Rasto Ovin o tem, ali velja rek, da človek, voznik s Porschejem, živi in zraste: "Da, zadene te lahko že v rosnih letih. Potem se gradi, jaz sem potreboval vso kariero, da sva zaživela skupaj. Nismo si še opomogli od ljubezni do tistega, kar je ustoličilo 20. stoletje, avtomobil." | Foto: Jure Gregorčič Predsednik Porsche kluba Slovenije Rasto Ovin o tem, ali velja rek, da človek, voznik s Porschejem, živi in zraste: "Da, zadene te lahko že v rosnih letih. Potem se gradi, jaz sem potreboval vso kariero, da sva zaživela skupaj. Nismo si še opomogli od ljubezni do tistega, kar je ustoličilo 20. stoletje, avtomobil." Foto: Jure Gregorčič

Poslušajte, kako zveni zračno hlajeni Porschejev bokser motor #video

Tihe želje zastopnika znamke: Z asfalta v naš salon

Ker 200 porschejev na kupu ni šala, poleg tega pa bodo ti avtomobili na slovenskem asfaltu obudili mnogo sanj, želja in strast do ene izmed največjih ikon avtomobilskega sveta, smo o pomenu dogodka spregovorili tudi z Vasjo Potočnikom, ki je je v Sloveniji zadolžen za prodajo avtomobilov znamke Porsche:

Porsche Parade Europe 2016 - fotogalerija dogodka | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

"Od Porsche parade si obetamo to, da se bo veliko ljudem naježila koža, ko bodo videli te lepotce v tako veliki skupini vozil znamke Porsche, v kateri bo mogoče videti vse od prvih modelov pa do najnovejših modelov. Obetamo pa si tudi to, da bo kdo zaradi tega prišel v salon in z navdušenjem podpisal pogodbo, da se bo naslednjič lahko pridružil taki paradi. Zakaj Porsche? Zato, ker ima Porsche v avtomobilizmu čisto posebno, svojo zgodbo. Gospod Ferdinand Porsche je nekoč rekel, da je iskal vozilo, ki bi bilo zanj idealno, in ker ga ni nikjer našel, se je odločil, da ga naredi sam. Ta njegov moto je še danes prisoten v vsakem porscheju, zato je prav vsak porsche tako zelo zelo poseben."

Ne spreglejte