SiolNET. Avtomoto Novice
0,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Avtomobilska industrija v Italiji

Skrbi v Italiji: je res ogroženih 60 tisoč služb?

0,39

termometer

Fiat 500 hybrid
Foto: Gašper Pirman

Prehod na električne avtomobile bi lahko pretresel tudi avtomobilsko industrijo v Italiji, kjer je po oceni sindikatov ogroženih 60 tisoč služb.

Italijanska avtomobilska industrija je bila nekoč gonilo motorizacije Evrope, tehnološko pa je v velikoserijskem segmentu v zadnjem obdobju zaostala za drugimi državami. Tudi Fiat je le še bleda senca nekdanjega velikana, ki pa se je za zdaj (tudi z manjšimi znamkami, kot sta Alfa Romeo, Lancia …) rešil prek partnerstva s koncernom PSA Peugeot Citroën oziroma Stellantisa.

Lancia Avtomoto Prihodnost Lancie? Slovenija bo težko med trgi za tri nove modele.

Težko breme investicij

Italijo pa čakajo še novi izzivi, ki so povezani predvsem z elektrifikacijo avtomobilov in prehodom na manj kompleksna vozila. Tako kot v drugih državah, na to problematiko so že večkrat na primer opozorili Nemci in Japonci, bo za izdelavo električnih avtomobilov potrebnih manj zaposlenih.

Okrog 60 tisoč služb je ogroženih, je bilo sporočilo enega od vodilnih italijanskih sindikatov. Ta od italijanske vlade želi podporo in vlaganje v avtomobilski sektor. Naši zahodni sosedi imajo mnogo manjših podjetij, ki težko sama nosijo breme visokih finančnih naložb in tako sledijo evropskemu programu Fit-For-55 – ta predvideva 55-odstotno znižanje izpustov CO2 med letoma 1990 in 2030.

Fiat ulysse Avtomoto Uradno: Fiat vrača nekoč uspešno družinsko vozilo

Avtomobilska industrija je pomemben del italijanskega gospodarstva

Italijanski avtomobilski sektor posredno in neposredno zaposluje okrog 278 tisoč ljudi ter predstavlja 6,2 odstotka italijanskega bruto domačega proizvoda. Sindikati sicer niso pojasnili, kako so dobili podatek o 60 tisoč ogroženih službah.

Od vlade pričakujejo namenska sredstva v državnem proračunu in tudi sistem subvencij za kupce, ki bi jih spodbujale k nakupu električnih ali hibridnih avtomobilov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin