SiolNET. Avtomoto Novice
0,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skrbi so upravičene: Evropejci letos kupili 266 tisoč manj avtomobilov

0,61

termometer

Volkswagen passat
Volkswagen ostaja vodilna posamezna znamka, prodali so 326 tisoč avtomobilov več od Renaulta. Francozi letos začnejo prodajati novega clia. Foto: Volkswagen

V prvem polletju so v Evropi prodali 266 tisoč manj novih osebnih avtomobilov kot v enakem obdobju lani. Padec prodaje beležimo tudi v Sloveniji.

V Evropi se avtomobilski proizvajalci pripravljajo na manj uspešno leto, v katerem se bo očitno končala rast prodaje novih avtomobilov zadnjega večletnega obdobja. V letošnjih prvih šestih mesecih je prodaja novih avtomobilov namreč padla za 3,1 odstotka, kar pomeni okroglo 266 tisoč manj prodanih avtomobilov. Skupno so jih sicer samo v Evropski uniji prodali 8,1 milijona.

Naši sosedi Madžari med redkimi, pri katerih se je prodaja celo povečala

Med največjimi trgi se je padcu prodaje izognila le Nemčija, a tudi tam je prodaja letos zrasla le za pol odstotka, kažejo podatki Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA.

V Sloveniji je po njihovih podatkih prodaja novih avtomobilov padla za 4,4 odstotka, v naši soseščini pa na Hrvaškem za 0,2 odstotka, v Avstriji za 8,8 odstotka in v Italiji za 3,5 odstotka, na Madžarskem pa je prodaja zrasla za 5,4 odstotka.

Med posameznimi znamkami na vrhu ostaja Volkswagen z 908 tisoč prodanimi avtomobili, Renault jih je prodal 582 tisoč, Peugeot 520 tisoč, Ford 504 tisoč in podobno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin