Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 5. 2021,
6.45

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,54

12

Natisni članek

tovornjak Francija

Sreda, 26. 5. 2021, 6.45

2 leti, 11 mesecev

V Franciji je ta nalepka že obvezna

Skoraj vsi jo že imajo, a kakšen je njen pomen?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,54

12

Nalepka tovornjak | Po navodilih francoske vlade morajo imeti opozorilne nalepke vsi tovornjaki s skupno maso nad 3,5 tone, avtobusi, avtodomi in težji kombiji. | Foto Francoska vlada

Po navodilih francoske vlade morajo imeti opozorilne nalepke vsi tovornjaki s skupno maso nad 3,5 tone, avtobusi, avtodomi in težji kombiji.

Foto: Francoska vlada

Počasi, a vztrajno se je na naših cestah povečalo število tovornjakov z novo nalepko na kabini. Ta v francoščini opozarja voznike na mrtvi kot in tudi na omejen pregled voznika tovornjaka. Zdaj praktično ni več tovornjaka, ki ne bi imel te nalepke na obeh straneh tovornjaka, nekateri pa jo imajo celo dodatno nalepljeno tudi na prikolici. Za to novost so poskrbeli v Franciji.

Rdečerumene nalepke z napisom "attention - angles morts" je francoska vlada zapisala v odlok 20. novembra lani, zakon pa je začel veljati 1. januarja letos. S tem zakonom namreč vlada od voznikov tovornjakov s skupno maso nad 3,5 tone, voznikov avtobusov, avtodomov in voznikov težjih kombijev zahteva obvezno uporabo tega znaka, ki preostale udeležence v prometu opozarja na položaj mrtvih kotov.

Obvezna uporaba v Franciji, ne glede na registrsko tablico

Francoske oblasti od vseh voznikov zahtevajo, da imajo nameščeno to nalepko v vseh urbanih območjih. To v praksi pomeni, da morajo imeti varnostno nalepko nameščeno tovornjaki in druga prej omenjena vozila praktično v vsakem naselju, vasi ali mestu. V odloku so glede uporabe varnostne nalepke izključili kmetijska in gozdarska vozila, vozila ter vozila zimskih in reševalnih služb. Po naseljenih območjih se lahko brez nalepke vozijo tudi upravljavci avtocest.

So pa Francozi zakon sprejeli za vse, torej morajo novo nalepko na obe strani tovornjaka namestiti prav vsi, ki zapeljejo v Francijo. Zaradi tega zakona so se v nekaj tednih tovornjaki, ki vozijo po celotni Evropi, preventivno opremili s to varnostno nalepko. A za zdaj Evropska unija ni predpisala enotne nalepke za vse države, pojavlja pa se strah, da bi lahko podobno nalepko predpisale tudi druge države. To ne prinaša le dodatnih stroškov, ampak bi lahko vodilo v številne varnostne nalepke, ki bodo pravzaprav same sebi namen.

Natančna navodila o tem, kje mora biti nalepljena opozorilna nalepka o mrtvem kotu. | Foto: Francoska vlada Natančna navodila o tem, kje mora biti nalepljena opozorilna nalepka o mrtvem kotu. Foto: Francoska vlada

Za zdaj prehodno obdobje, potem kazen 750 evrov

Čeprav so Francozi dobili zeleno luč Evropske komisije, se ta zaveda, da bi lahko problem postal večplasten. Tako slovenskim voznikom, ki zapeljejo v Francijo, kot vsem drugim voznikom težkih vozil za zdaj uporaba nalepke ni nujna. Avtoklubom je uspelo doseči sporazum o leto trajajočem prehodnem obdobju, ko voznikov, ki te nalepke ne bodo imeli, ne bodo kaznovali. Toda vse se bo spremenilo leta 2022, ko bodo vsakega voznika brez nalepke, ali bo ta nepravilno nameščena, oglobili s kaznijo v višini 750 evrov.

Na koncu vozniki oziroma lastniki tovornjakov nimajo izbire. Kupiti morajo vsaj dve nalepki, ju namestiti na vozilo in slediti zakonodaji. Pa čeprav je nalepka veljavna le v eni državi in velika večina Evropejcev sploh ne razume, kaj pravzaprav pomeni francoski napis ''angles morts''.

Ne spreglejte