SiolNET. Avtomoto Novice
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skoraj pol milijona evrov kazni za Volkswagen na Nizozemskem

0,38

termometer

Volkswagen
Foto: Reuters

Lani je bila Italija prva evropska država, ki je od podjetja Volkswagen prejela odškodnino zaradi goljufije v aferi dieselgate. Zdaj je zavajanje potrošnikov priznal tudi nizozemski organ za potrošnike in trg, ki je podjetju naložil 450 tisoč evrov kazni, medtem ko se Slovenija za odškodnino še vedno bori.

Avtomobili niso v skladu z zahtevami evropskega trga

Podjetje Volkswagen je v oglasih za avtomobil z dizelskim motorjem z oznako EA189 – ta niso samo v Volkswagnovih vozilih, ampak tudi v avtomobilih znamk Audi, Seat in Škoda – zavajalo, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZVP). V oglasu so avtomobile prikazali kot trajnostne in do okolja prijazne, kar pa drži zgolj v laboratoriju. Med vsakdanjo vožnjo zaradi goljufive programske opreme ni bilo tako.

Volkswagen je med letoma 2009 in 2015 zavajal potrošnike glede najpomembnejših lastnosti pri dizelskih vozilih. Volkswagen je med letoma 2009 in 2015 zavajal potrošnike glede najpomembnejših lastnosti pri dizelskih vozilih. Foto: Gašper Pirman

 

Nizozemska naložila 450 tisoč evrov kazni

Pri nizozemskem organu za potrošnike in trg (ACM) poudarjajo, da so z izrekom kazni 450 tisoč evrov poslali signal, da morajo potrošniki pred nakupom nekega izdelka o njem prejeti zanesljive informacije. Potrošnike, ki so bili zaradi Volkswagnove kršitve prizadeti, so pozvali, naj proti podjetju vložijo tožbo.

V Sloveniji poteka kampanja PreVWara. V Sloveniji poteka kampanja PreVWara. Foto: Gregor Pavšič

Kaj pa slovenski oškodovanci?

V Sloveniji trenutno poteka druga faza kampanje PreVWara, ki jo vodi Zveza potrošnikov. V njej zbirajo prijave oškodovancev in preverjajo popolnost dokumentacije, ki jo bodo pred dokončno vložitvijo tožbe pregledali pravniki. Ta faza naj bi bila končana v začetku prihodnjega leta, do takrat pa zveza potrošnikov poziva vse lastnike oškodovanih vozil znamk Audi, Seat, Škoda in Volkswagen, da svojo prijavo čim prej oddajo na www.preVWara.si.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin