SiolNET. Avtomoto Novice
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Škoda

Škoda zagnala tovarne: letos četrt milijona vozil manj

0,42

termometer

Škoda tovarna - 19 milijonov narejenih avtomobilov
Foto: Škoda

Škoda je po dveh tednih spet zagnala proizvodnjo avtomobilov v svojih tovarnah, letošnji izpad vozil ocenjujejo na četrt milijona. Poslovni rezultati podjetja so kljub dobaviteljski krizi izjemni.

Škodine tovarne na Češkem v zadnjih dveh tednih niso izdelovale avtomobilov. Zdaj so spet zagnali proizvodne linije in nekoliko bolj optimistično gledajo v prihodnost. Do konca leta pri Škodi pričakujejo stabilizacijo razmer ob pomanjkanju polprevodnikov, v drugi polovici prihodnjega leta pa naj bi se pomanjkanje začelo manjšati. Tudi ob takem scenariju bo torej dobava novih avtomobilov močno otežena še več kot eno leto.

Na ceste letos vsaj četrt milijona manj Škodinih avtomobilov

Pri Škodi ocenjujejo, da bodo letos zaradi težav s polprevodniki izdelali okrog 250 tisoč avtomobilov manj od pričakovanj. Prvo polletje je bilo za Čehe še uspešno in šele v tretjem četrtletju se je razpon dobaviteljske krize dejansko pokazal.

Če bodo sestavni deli na voljo, bo Škoda že konec leta avtomobile izdelovala v polnem obsegu, je v intervjuju povedal prvi operativec Škode Thomas Schaeffer.

Manjša prodaja, a zato veliko višji prihodki in skoraj podvojen dobiček

V prvih devetih mesecih je Škoda na ceste poslala 700.700 novih avtomobilov, kar je bilo slabe tri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Kljub temu so imeli do konca septembra 13,3 milijarde evrov prihodkov, kar pa je bilo skoraj 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček so v tem času skoraj podvojili na 900 milijonov evrov. Tudi lansko leto je bilo za avtomobiliste namreč polno izzivov, le da je delo namesto polprevodnikov motila epidemija covid-19.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin