Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
24. 9. 2014,
1.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Škoda Družinski Avtomoto Terenski Avtomoto

Sreda, 24. 9. 2014, 1.46

8 let

Škoda octavia scout – avanturistična čehinja se ne boji slovenskih stranpoti

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na slovenske cesta je zapeljala robustnejša in s prepričljivim štirikolesnim pogonom opremljena nova škoda octavia scout. S prostorom in voznimi lastnostmi bo navdušila predvsem aktivne družine.

Škoda na slovenskem avtomobilskem trgu blesti

Škoda je tudi na slovenskem avtomobilskem trgu znamka v vzponu. Novi in prenovljeni modeli s 6-letnim jamstvom (do 200 tisoč prevoženih kilometrov), predvsem pa slovenskemu trgu prilagojen model financiranja, nakupa novega avtomobila za 1 odstotek cene na mesec – samo letos so denimo na ta način prodali že 1500 avtomobilov – Škodo potiskajo med tri najbolj prodajane znamke v Sloveniji.

Celotno prodajo lanskega rekordnega leta so letos že presegli, tržni delež pa iz lanskih 7,1 odstotka v tem trenutku že povečali na 9,9 odstotka. V čisto konkretnih številkah to pomeni, da je Škoda Slovencem lani prodala 3527 avtomobilov, letošnje leto pa nameravajo v Sloveniji končati pri številki okoli 4800 vozil.

V skladu z novimi strategijami matične tovarne se slovenski uvoznik lahko pohvali tudi z dejstvom, da bodo konec leta uradni slovenski trgovci te blagovne znamke odprli tudi 9 novih in prenovljenih prodajnih salonov, urejenih po najnovejših Škodinih standardih. Tudi slovenska prodajna mesta tako sledijo svetovnemu poenotenju videza Škodinih salonov, katerega osnovni namen je predvsem prijazna uporabniška izkušnja.

Prepričljiv terenski derivat najbolj prodajanega Škodinega modela

Nova octavia scout je precej zanimiv "crossover" karavan oziroma križanec, ki udobnemu in prostornemu družinskemu avtomobilu dodaja avanturistični pridih in kar konkretno drznost terenskega vozila. Osnovo tega avtomobila predstavlja octavia elegance, ki pa je dobila robustno karoserijsko zaščito, dobre tri centimetre večjo oddaljenost od tal in kar je najpomembneje, zelo učinkovit elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon, katerega zasnova temelji na haldex sklopki 5. generacije.

Štirikolesni pogon novega scouta je za voznika čisto nezahteven za uporabo, saj idealno razmerje pogonskega momenta med prvo in zadnjo osjo povsem samodejno določa elektronski krmilnik. Ta prenos moči na vsa štiri kolesa sproti prilagaja glede na vozne razmere, definirane s količino oprijema, kotom koles, stikom s podlago ...

Blatni izziv na motokros stezi

Ta štirikolesni pogon se kot odličen izkaže tako v dinamično odpeljanih asfaltnih zavojih kot tudi tam, kjer so edina primerna obutev denimo gumijasti škornji.

Na dodobra namočenem terenskem poligonu, ki ga je gostila kar steza za motokros AMD Šentvid pri Stični, smo kar malce nejeverno gledali v traso, ki se je prek zavojev s precej globokim blatom dvigala v konkretno strmino, na kateri so se še poznale sledi nočnega naliva.

Vse dvome pa je octavia scout tam zunaj hitro razrešila. Brez slabe vesti lahko zapišemo, da bi ob tej pustolovski čehinji zardel tudi marsikateri SUV predstavnik.

S povečanim prevoznim kotom brežine (16,7° spredaj in 13,8° zadaj) lahko octavia scout zares precej suvereno premaga tudi strmejše in bolj zahtevne terene. Stabilnost speljevanja pri nizkih hitrostih in slabšem oprijemu pa ji olajšuje serijsko vgrajena elektronska zapora diferenciala (EDS) .

Verjemite, ta pogon se zlepa ne upeha in ne preda. Za povrhu pa je tudi podvozje serijsko opremljeno z zaščito za slabše terene.

Zato vam ne bo treba panično pogledovati na vse strani, če se bo med prebijanjem po razritem kolovozu proti samotnemu mediteranskemu zalivu izpod avtomobilskih tal oglasil kakšen kamenček ali zaplata peska, ta avto to zmore prenesti.

184 dizelskih konjičev zmore vleči do dve toni težko prikolico

Motorno paleto nove generacije octavie scout z razponom moči od 110 do 135 kilovatov sestavljajo dva dvolitrska dizelska in en 1,8-litrski bencinski stroj.

Vsi so prisilno polnjeni, opremljeni s sistemom start in stop ter rekuperacijo. 29 kilogramov lažja zasnova avtomobila, učinkovitejši štirikolesni pogon in green tec motorna tehnologija poskrbijo, da so motorji varčnejši kot prej in izpolnjujejo izpušni normativ Euro 6.

Izboljšan celotni pogonski sklop avtomobilu omogoča tudi izdatnejšo in prepričljivejšo vlečno moč. Ta robustnejša octavia zmore vleči do dve toni težko prikolico (z zavoro), kar predstavlja 25 odstotkov boljši dosežek kot v prejšnji generaciji.

Ključna novost, ki jo na strani motorja v kombinaciji s preostalimi komponentami pogona prinaša nova octavia scout, pa je izvedba najmočnejšega dvolitrskega dizelskega motorja TDI (135 kW), združena s šeststopenjskim DSG menjalnikom z dvema sklopkama in štirikolesnim pogonom. Pri tem ne gre spregledati obljubljene energijsko-ekološke enačbe te zanimive kombinacije: 5,1 litra na sto kilometrov in 134 gramov ogljikovega dioksida na prevoženi kilometer.

Elektronska doslednost v službi varnosti in udobja na ravni octavie

Glede varnostnih pripomočkov octavia scout seveda nič ne zaostaja za svojimi "asfaltnimi" sestrami.

Potnike ščiti nova karoserijska zasnova koncernske platforme, pa 7 zračnih blazin, tu so tudi vozniški asistenti za ohranjanje smeri v voznem pasu, pa sistem zaviranja v sili, aktivni radarski tempomat, prepoznavanje prometnih znakov, samodejni parkirni asistent, asistenca za dolge luči, pa večnaletno zaviranje pri prometni nesreči …

Za terensko octavio naj bi se odločilo več Slovencev kot pri prejšnji generaciji scouta

Za novo octavio scout naj bi se po odločilo več Slovencev kot v prejšnjih generacijah te "crossover" generacije. Pri slovenskem uvozniku predvidevajo, da se bo delež scouta med vsemi prodanimi octaviami po novem gibal okoli sedmih odstotkov, kar v konkretni številki pomeni okoli 120 avtomobilov na leto. Najbolje naj bi se prodajala različica octavia combi scout 2.0 TDI 4X4 (110 kW), za katero bo treba pripraviti 28.378 evrov oziroma 283,78 evra na mesec ob financiranju po načelu "1 % vrednosti" (72 mesecev in 10-odstotni polog).

Ne spreglejte