SiolNET. Avtomoto Novice
2,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Silhuete policistov

Silhuete policistov z radarjem: sedem ukradenih, štiri uničene

2,08

termometer

policija silhuete
Agencija za varnost prometa je spomladi policiji v uporabo predala 16 silhuet policistk in policistov z radarjem, za vsako policijsko upravo po dve silhueti. Foto: Agencija za varnost prometa

Od šestnajstih postavljenih silhuet slovenskih policistov jih stoji le še šest. Preostale so neznanci poškodovali ali odstranili.

Agencija za varnost v prometu (AVP) je marca v uporabo predala 16 silhuet policistov z radarjem. Postavili so jih na nevarnih odsekih, tam, kjer se lahko zgodijo najhujše nesreče.

"Toda nekateri posamezniki žal nimajo pravega odnosa do tovrstnega ukrepa. Sedem silhuet so odtujili, štiri pa uničili. Enajst od šestnajstih silhuet ni več. Gre za skrajno zavržna dejanja posameznikov, saj postavljene silhuete voznike opozarjajo tudi na nevaren odsek in na prilagoditev hitrosti. Ljudem poskušamo razložiti, da če umaknejo tako silhueto, tam lahko pride do tragične nesreče, tudi našega prijatelja ali sorodnika. To ljudje pozabljajo," komentira Jože Hribar, direktor AVP.

motorist nesreča Avtomoto Hude stiske, nato sprostitev: za nepazljivostjo se skrivajo tragedije

Od šestnajstih postavljenih silhuet slovenskih policistov jih stoji le še šest Od šestnajstih postavljenih silhuet slovenskih policistov jih stoji le še šest Foto: Agencija za varnost prometa Silhuete policistov so zmanjšale hitrosti in tudi število prekrškov

S pomočjo stacionarnih merilnikov hitrosti so v preteklosti že preizkusili vpliv silhuet na umirjanje prometa. Rezultati so pokazali upad povprečnih hitrosti na merjenih odsekih do 20 odstotkov. Znižalo se je tudi število ugotovljenih prekrškov. Na lokaciji meritev z omejitvijo hitrosti 40 kilometrov na uro se je število ugotovljenih prekrškov zmanjšalo za 68 odstotkov, na lokaciji meritev z omejitvijo hitrosti 50 kilometrov na uro pa za kar 89 odstotkov.

Oktobra 2019 je AVP na dveh lokacijah izvajala meritve s stacionarnim merilnikom hitrosti. Omejitev hitrosti na prvi lokaciji znaša 40 kilometrov na uro, na drugi lokaciji pa 50 kilometrov na uro. V času izvajanja meritev je mimo stacionarnega merilnika peljalo skupaj več kot tisoč vozil. Prvi niz meritev je bil opravljen brez uporabe, drugi pa z uporabo postavljenih silhuet policistov.

Rezultati meritev na obeh lokacijah so pokazali, da so bile povprečne hitrosti najnižje tedaj, ko sta bili postavljeni silhueti policistov. Na območju, kjer je omejitev hitrosti 40 kilometrov na uro, je stacionarni merilnik hitrosti izmeril povprečno hitrost vozil 36 kilometrov na uro, pred postavitvijo silhuet pa je znašala povprečna hitrost 45 kilometrov na uro. Na drugem merilnem mestu, kjer je omejitev 50 kilometrov na uro, je stacionarni merilnik hitrosti ob postavljeni silhueti izmeril povprečno hitrost vozil 38 kilometrov na uro, pred postavitvijo silhuet pa je znašala povprečna hitrost 45 kilometrov na uro.

Prav tako kot povprečne hitrosti se je znižalo tudi število ugotovljenih prekrškov. Na lokaciji z omejitvijo hitrosti 40 kilometrov na uro se je število ugotovljenih prekrškov zmanjšalo za 68 odstotkov, pri omejitvi hitrosti 50 kilometrov na uro pa za kar 89 odstotkov.

policija silhuete Foto: Agencija za varnost prometa

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin