Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
2. 3. 2016,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Fiat Alfa Romeo Maserati Avtosalon Ženeva 2016

Sreda, 2. 3. 2016, 11.51

8 let

Sergio Marchionne zaslužil 10 milijonov evrov in predstavil avtomobile za rešitev imperija

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Koncern Fiat-Chrysler je v Ženevi predstavil modele, ki morajo v dveh letih poskrbeti za preporod imperija in uresničitev poslovne strategije. Predsednik Marchionne lani zaslužil 10 milijonov evrov.

Čez dve leti bo strateški načrt že moral dati konkretne rezultate

Fiat je zagotovo avtomobilska znamka oziroma koncern, ki je na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavila eno najširših prenov svoje modelne ponudbe. Italijani so pripeljali tako novega fiata tipa kot vsakdanjo izvedbo alfe romeo giulie, ob nišnem poltovornjaku fiatu pullbacku pa tudi prvi Maseratijev športni terenec levante. Časa Fiatu, ki je dolgo odlašal s prepotrebnimi vlaganji v razvoj in širitev ponudbe, zmanjkuje. Po načrtu predsednika Sergia Marchionneja bi morali že do leta 2018 podvojiti svoj dobiček in krepko zmanjšati dolg.

Skupina Fiat-Chrysler lani v EU prodajo že povečala za 14 odstotkov

Evropa je za Fiat ključna, saj prodaja v Južni Ameriki ne cveti kot nekoč, trga, kot sta Kitajska in ZDA, pa sta za Torinčane precej nepredvidljiva. Na roko jim gredo težave Volkswagna s še vedno perečo dizelsko afero, z novimi modeli pa bi lahko Fiat letos v Evropi prodajo že povečal za okrog osem odstotkov. Koncern Fiat-Chrysler (FCA) je lani v Evropski uniji prodal 856 tisoč vozil (14 odstotkov več kot leta 2014), od tega 647 tisoč fiatov.

Marchionne, ki je lani kot predsednik FCA zaslužil 10 milijonov evrov (osnovna plača je bila 3,6 milijona evrov), potrebuje hitre in učinkovite prodajne adute. Na kocki je navsezadnje tudi njegov denar, saj ima v lasti delnice v vrednosti 94 milijonov evrov. Vrednost delnice koncerna FCA je lani sicer padla za 24 odstotkov.

Marchionne veliko stavi na alfo romeo giulio, fiat tipo bo za velike dobičke najbrž prepoceni

Med prodajnimi aduti bo očitno novi tipo, saj so za limuzinsko izvedbo že prejeli 20 tisoč naročil. Osnovna cena za tipa je v Italiji 12.500 evrov, avtomobil pa izdelujejo v Turčiji. Marchionne veliko stavi na novo alfo romeo giulio, a prodajnih načrtov po januarski prevetritvi poslovne strategije za zdaj raje ne omenja. Prav pri cenovno višje postavljenih modelih so dobički kajpak največji, zato tudi prihodnji doprinos maseratija levante ne bo zanemarljiv.

V Ženevi je ponosno predstavil tudi športne različice novega fiata 131 spider, ki so ga razvili v sodelovanju z Mazdo in predstavlja italijansko različico njihovega roadsterja MX5. Tega so v izboru za Evropski avtomobil leta zaradi vozniške neposrednosti in prvinskosti žiranti uvrstili kar na tretje mesto. Bo podobno uspešen tudi Fiatov model, ki gradi tudi na športnih uspehih predhodnika iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja?

Ne spreglejte