Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 10. 2020,
12.47

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

električna vozila hyundai kona Hyundai

Torek, 13. 10. 2020, 12.47

3 leta, 6 mesecev

Samovžig povzroča težave, Hyundai bo moral vpoklicati vse

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
hyundai kona electric | Kona je močan električni adut Hyundaija, zato bodo te težave zagotovo negativno vplivale na podobo električnih vozil. | Foto Gregor Pavšič

Kona je močan električni adut Hyundaija, zato bodo te težave zagotovo negativno vplivale na podobo električnih vozil.

Foto: Gregor Pavšič

Hyundai namerava na globalni ravni vpoklicati kar 77 tisoč električnih modelov kona zaradi možnosti baterijskega vžiga, Korejci pa se sedaj pregovarjajo z dobaviteljem LG Chem, kdo je pravzaprav krivec za nastalo situacijo.

Vse se je začelo lansko poletje, ko je v garaži kanadskega lastnika zagorela prva kona. Čeprav takrat nihče ni želel napovedovati, kaj ta samovžig prinaša, so mnogi slutili, da lahko ima Hyundai zaradi tega velike težave. In res jih ima. V letu dni je prišlo do samovžiga pri desetih avtih, Korejci pa so morali začeti raziskovati, zakaj prihaja do teh težav.

Spirit of Ecstasy Rolls Royce
Avtomoto Bizarno: EU je prepovedala osvetljen slavni kipec

Rešitev imajo, a ni popolna

Hyundai je uradno odprl preiskavo ter hitro našel vzrok teh težav in posledično tudi rešitev. Seo Bo-shin, predsednik Hyundai Motor in Hyundai bo vpoklical kar 77 tisoč avtov, ki bodo morali na "popravek" v servisne delavnice. | Foto: Gregor Pavšič Hyundai bo vpoklical kar 77 tisoč avtov, ki bodo morali na "popravek" v servisne delavnice. Foto: Gregor Pavšič vodja oddelka za nadzor kakovosti je priznal napako in hkrati potrdil, da so že našli rešitev, ki pa ni popolna.

Pojavljajo se tudi nasprotujoča si poročila, kdo je kriv za težave. Državni forenzični laboratorij in ministrstvo sta v raziskavi ugotovila, da je težava znotraj baterijskega paketa. Šlo naj bi za napako pri proizvodnji baterijskih celic, a pri LG Chem vse obtožbe zavračajo.

Nihče ne želi prevzeti krivde

Baterijski paket za kono izdeluje podjetje HL Green Power. Gre za skupno podjetje Hyundai Mobis in LG Chem - slednji izdelujejo baterijske celice, pri Hyundai Mobisu pa v celoti potem sestavijo baterijski paket.

Zaradi možnosti samovžiga je Hyundai na domačem trgu že pozval na samodejni vpoklic 25 tisoč lastnikov. Zdaj bodo ta vpoklic razširili na globalni ravni, v delavnice bo zapeljalo 77 tisoč električnih kon. Večina avtov je v Evropi, od tega nekaj deset tudi v Sloveniji.  Zaenkrat pri uvozniku s strani proizvajalca še nimajo nobenih informacij ali navodil vezanih na varnostni vpoklic nekaterih vozil Hyundai Kona EV v Južni Koreji.

Ne spreglejte