Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
17. 1. 2014,
15.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Revoz Renault

Petek, 17. 1. 2014, 15.13

8 let

Revoz se pripravlja na začetek proizvodnje novih modelov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V največji slovenski tovarni Revoz poudarjajo, da je za njimi leto, ki jim ni bilo naklonjeno. Podjetju pa je kljub temu uspelo izpolniti največji cilj, povezan z naložbo v proizvodnjo novih modelov.

V Novem mestu lani naredili 93.733 vozil

Revoz je leto 2013 sklenil s 93.733 izdelanimi vozili. Manjšo proizvodnjo kot v preteklih letih v tovarni pripisujejo posledicam padca prodaje avtomobilov na evropskem trgu. V Revozovi proizvodnji je še posebej občuten padec v segmentu manjših vozil, v katerega spadajo modeli, ki jih izdelujejo v Novem mestu. Največ avtomobilov iz Novega mesta pa potuje na trge Francije, Nemčije, Italije in Belgije.

Ustavili so proizvodnjo winda, clia II izdelujejo samo že za severnoafriški trg

Renault je črto potegnili tudi pod proizvodnjo modela wind. Trg ga ni sprejel tako, kot so upali, zato so decembra v Revozu dokončno zaustavili njegovo proizvodnjo.

Na količino narejenih vozil pa je vplivala tudi spremenjena evropska zakonodaja, zaradi katere clio II ni več primeren za trge stare celine.

Lani so tako clia II lahko izdelovali samo še za potrebe severnoafriškega trga.

Uspešno sklenjena finalizacija velike naložbe

Kljub vsem naštetim težavam lanskega leta pa v Novem mestu poudarjajo, da jim je uspelo izpolniti najpomembnejši cilj. Uspešno so namreč izvedli sklepno fazo velike naložbe, povezane s povsem novo proizvodnjo modelov. Ti novi avtomobili, ki izhajajo iz partnerstva med zvezo Renault-Nissan in nemškim Daimlerjem, bodo seveda ključni za prihodnost te velike tovarne.

Vrednost naložb je v letu 2013 presegla 150 milijonov evrov. Največ naložbenih del je bilo povezanih s postavitvijo novega obrata za sestavo karoserij, ki je bil v času zaustavitve proizvodnje konec leta tudi dokončan, med drugimi večjimi deli pa so bili še razširitev objekta za skladiščenje orodij v obratu za preoblikovanje pločevine, zaključna dela v lakirnici in nov zalogovnik karoserij ter na montaži sprememba talnega tekočega proizvodnega traku za opremo vozila.

Delo so dobili predvsem slovenski dobavitelji oziroma podizvajalci

V Revozu so tako kot leto prej znova izpostavili dejstvo, da je večina gradbenih del in tudi tistih, povezanih s postavitvijo nove proizvodne opreme, pripadla slovenskim dobaviteljem. V tovarni se je tako lani nadaljevalo sodelovanje s slovenskimi podjetji na področju sestave proizvodnih naprav, avtomatike, montaže in gradbeništva.

Socialni sporazum in prilagodljiv proizvodnji proces sta rešila delavna mesta

Kljub ostrim razmeram na evropskem avtomobilskem trgu pa v novomeškem avtomobilskem velikanu ni bilo ostrejših ukrepov, kot so denimo nižanje plač in odpuščanje. Ključno vlogo sta pri tem odigrala predvsem dosežen sporazumu s socialnimi partnerji in zelo prilagodljiv proizvodni proces.

Podjetje je tako poslovno leto 2013 sklenilo z obratovanjem v eni izmeni in pol ter z 2.036 zaposlenimi.

Ne spreglejte