Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 5. 2012,
9.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Renault

Petek, 4. 5. 2012, 9.08

8 let

Renault-Nissan v prevzem kontrolnega deleža v Avtovazu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francosko-japonsko zavezništvo Renault-Nissan je danes podpisalo nezavezujoči predhodni dogovor, po katerem bo prevzelo kontrolni delež v največjem ruskem proizvajalcu avtomobilov Avtovaz.

Rusija bo leta 2015 postala glavno evropsko avtomobilsko tržišče

Glede na nezavezujoči memorandum bosta zveza Renault-Nissan in ruska državna družba Russian Technologies vzpostavili skupno podjetje, na katerega bosta prenesli svoja deleža v Avtovazu. Novo podjetje bo tako postalo večinski lastnik ruske avtomobilske družbe, ki med drugim proizvaja slavne avtomobile lada.

Francosko-japonsko zavezništvo namerava v novo podjetje vložiti 750 milijonov ameriških dolarjev, s čimer bo v novem podjetju do sredine leta 2014 pridobilo 67,13-odstotni delež. Novo podjetje bo imelo tedaj v lasti 74,5 odstotka Avtovaza. Pridobilo bo namreč celoten delež ruske investicijske družbe Troika Dialog v Avtovazu.

Renault, ki je leta 2008 kupil 25 odstotkov Avtovaza in je ruski družbi pomagal pri poslovnem preobratu, bo v skupno podjetje vložil 300 milijonov dolarjev, Nissan, ki deleža v ruski avtomobilski družbi trenutno nima, pa bo v novo podjetje vložil 450 milijonov dolarjev. Tako francoski kot japonski proizvajalec avtomobilov bosta izplačila izvajala periodično do leta 2014.

Lani se je v Rusiji prodaja zveze povzpela na 878.990 vozil – od tega 578.387 vozil lada. S približno 33-odstotnim tržnim deležem predstavlja Rusija tretje tržišče zveze – takoj za Kitajsko in ZDA.

Glede na napovedi družbe Ernst & Young bo Rusija po velikosti avtomobilskega trga leta 2015 prehitela Nemčijo in tako postala najpomembnejše avtomobilsko tržišče v Evropi. Prodajne količine novih vozil naj bi dosegle 3,4 milijona.

Ne spreglejte