Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
9. 2. 2017,
7.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

Natisni članek

Prodrive relikros Renault

Četrtek, 9. 2. 2017, 7.07

6 let, 6 mesecev

Renault megane RX: najbolj brutalni megane za najboljšega smučarja v prostem slogu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30
Renault megane RX | Foto FIA RX

Foto: FIA RX

To je renault megane RX, ki bo imel okrog 600 "konjev" in pospešek do sto kilometrov na uro v dobrih dveh sekundah. Razvili so ga pri Prodrivu v Angliji, namenjen pa je vse bolj privlačnemu svetovnemu prvenstvu v relikrosu.

Voznik Prodrivovega renault megana RX bo francoski dirkač Guerlain Chicherit, nekdanji svetovni smučarski prvak v prostem slogu in redni udeleženec vztrajnostnega relija Dakar. | Foto: FIA RX Voznik Prodrivovega renault megana RX bo francoski dirkač Guerlain Chicherit, nekdanji svetovni smučarski prvak v prostem slogu in redni udeleženec vztrajnostnega relija Dakar. Foto: FIA RX Prodrive je zaslovel s Subarujem, Subaru je zaslovel s Prodrivom

Ko je David Richards ustanovil Prodrive, je želel z njim osvajati naslove svetovnih prvakov v različnih disciplinah avtomobilskega športa. Angleško podjetje je postalo najbolj znano po sodelovanju s Subarujem. Zanje so razvili dirkalnike za reli, na Škotskem podpisali pogodbo s poznejšim zvezdnikom Colinom McRaejem in Subarujeve impreze uvrstili med najbolj kultne športne avtomobile vseh časov.

Prodrive je po koncu sodelovanja s Subarujem iskal nove priložnosti sodelovanja z avtomobilskimi proizvajalci. Za Aston Martin izvajajo športni program v prvenstvu GT, pred leti so za Mini razvili tudi dirkalnik WRC za reli. Projekt se je klavrno končal, ker Richardsu zanj ni uspelo najti dodatnih pokroviteljev.

Renault megana RX so v celoti razvili v Angliji

Prodrive je svoj novi avtomobil razvil na osnovi renault megana. Francozi so zanj do zdaj uradno predstavili le različico GT, ne pa tudi športne različice RS. Prodrivova se imenuje RX in je namenjena svetovnemu prvenstvu v relikrosu. To se hitro razvija, privablja nove proizvajalce in inženirjem predvsem zagotavlja precej proste roke pri razvoju dirkalnikov.

Angleži so megana RX v celoti razvili sami, kar velja tudi za predelavo dvolitrskega bencinskega turbomotorja. Podrobnejših informacij za avtomobil, ki ga bodo začeli testirati jeseni in bodo z njim v svetovno prvenstvo vstopili prihodnje leto, še niso razkrili. Dirkalniki za relikros imajo sicer moč od 600 do 700 "konjev", stalni štirikolesni pogon in pospešek do sto kilometrov na uro v dobrih dveh sekundah.

Ne spreglejte