Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 10. 2011,
9.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Renault

Petek, 14. 10. 2011, 9.25

8 let

Renault koleos je postal zrelejši tekmec evropski konkurenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tri leta po prihodu na trg je koleos doživel svojo prvo prenovo. Osvežena je zunanja podoba, ponaša se z zajetnim naborom serijske opreme in v ponudbi nima več bencinskih motorjev.

Korejska maska

Koleos je pravi mednarodni miks. Gre za avtomobil, ki ima japonsko (Nissan X-trail) osnovo in pogon, francoske motorje (Renault), narejen pa je v Južni Koreji (Samsung). Prav zadnje je bilo glavni vzrok za največjo vizualno spremembo, saj je koleos dobil podobno masko motorja, kot jo poznamo že iz največje hišne limuzine – latituda. Poleg maske je edina večja sprememba pri obliki še v notranjosti, kjer so zdaj pred voznikom nekoliko sodobnejši merilniki. Preostalo ostaja bolj kot ne enako.

Ni samo šminka

Kot smo že zgoraj omenili, si je koleos osnovo in pogon izposodil kar pri nissanu X-trail. Po njem je posledično podedoval tudi nekaj terenskega značaja, ki se odraža tudi v notranjosti, kjer sta stikalo za vklop stalnega štirikolesnega pogona (lahko se vozi tudi zgolj na sprednji pogon) ter stikalo za vklop elektronskega pomočnika za spuščanje in vzpenjanje po strmini. Seveda obstaja tudi zgolj dvopogonsko gnana različica koleosa, a kupci se zanjo redkeje odločijo (zakaj le, če pa lahko pri običajni različici s pritiskom na gumb izklopimo zadnji pogon?). Temu v prid govorijo tudi prodajne številke, ki povedo, da v Sloveniji prodajo krepko čez 70 odstotkov koleosov s pogonom 4 x 4.

Zgolj dizel

Prenovljeni koleos ima v nosu le dve različici dvolitrskega motorja dCi. Šibkejši nosi oznako 150, močnejši pa 175. Šibkejši je vgrajen tudi v različico 4 x 2 in je edini, ki je lahko v kombinaciji s samodejnim menjalnikom (zaradi nižjega izpusta CO2). Ravni opremljenosti sta dve – dynamique in privilege. Cenejši privilege (4 x 2) stane od 25.800 do 27.800, dražji privilege pa od 30.990 do 32.200 (samodejni menjalnik) evrov.

Ne spreglejte