SiolNET. Avtomoto Novice
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger
ACEA - napoved novih odhodov

Razpad združenja avtomobilskih lobistov? Odhaja tudi Volvo.

0,38

termometer

Volvo recharge | Volvo se je električnim avtomobilom zavezal od leta 2030 naprej. | Foto: Volvo
Volvo se je električnim avtomobilom zavezal od leta 2030 naprej. Foto: Volvo

Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev bo po koncernu Stellantis zapustil še Volvo. Razlog je v različnem pogledu na vlogo električnih avtomobilov.

Evropsko avtomobilsko združenje z oznako ACEA so ustanovili leta 1991, združevalo pa je šestnajst največjih proizvajalcev avtomobilov in tovornjakov iz Evrope. Organizacija je bila pomembno lobistično telo, ki pa zdaj vse bolj izgublja svojo celovitost.

Pred tedni je tako izstop napovedal Stellantis, četrti največji svetovni proizvajalcev avtomobilov. Stopiti želijo stran od lobističnega pristopa in nove izzive na področju avtomobilizma in predvsem mobilnosti nagovarjati na drugačen način. Zdaj je umik napovedal še Volvo.

Fiat tipo cross Avtomoto Avtomobilski lobisti: pretres, iz združenja odhaja eden največjih

Volvo: Očitno naše strategije niso enake

Tokrat je razlog v različnem dojemanju prehoda na električne pogone. Volvo se je k temu zavezal že do leta 2030, Evropska unija načeloma do leta 2035. ACEA je ta načrt EU komentiral z besedami, da je kakršnakoli strategija po letu 2030 preveč daljnosežna in da z današnjega položaja strategije za toliko let naprej ni mogoče realno napovedati.

Pri Volvu so v uradno izjavo zapisali, da njihova strategija trajnosti in električnih ambicij očitno ni skladna s stališčem ACEA. "Bolje je že zdaj iti vsak svojo pot," so še izjavili pri Volvu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin