Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2019,
5.58

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

Natisni članek

kraja Ford

Sreda, 17. 4. 2019, 5.58

5 let

Ranljivost ključev: so res odpravili veliko hibo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

Brezstični ključi so sanjski proizvod za tatove avtomobilov, takšen način kraje je še posebej priljubljen v Evropi. Pri Fordu so zato z novo tehnologijo, ki preprečuje kopiranje signala, opremili fiesto in focusa.

Fordov ključ po 40 sekundah vstopi v stanje mirovanja, zato ne bo komuniciral z zunanjimi napravami. S tem se bo zmanjšalo število kraj, pri katerih tatovi prestrežejo signal in preprosto odklenejo avtomobil. | Foto: Ford Fordov ključ po 40 sekundah vstopi v stanje mirovanja, zato ne bo komuniciral z zunanjimi napravami. S tem se bo zmanjšalo število kraj, pri katerih tatovi prestrežejo signal in preprosto odklenejo avtomobil. Foto: Ford

Takšnih kraj je vse več

Če sklepamo po najnovejši raziskavi britanske kraljeve avtomobilske zveze RAC, ki je številke dobila neposredno od policije, se je v zadnjem letu število kraj avtomobilov v Angliji in Walesu povečalo s 65 tisoč na 85 tisoč na leto. Eden poglavitnih razlogov za takšen porast je bistveno olajšana kraja novodobnega avtomobila z brezstičnim ključem.

Tatovi lahko napravo za prestrezanje signala preprosto in za precej majhno vsoto kupijo kar prek spleta. S pomočjo naprave prestrežen signal pretvorijo v nov signal, ki jim omogoči vstop v avtomobil in zelo preprosto izpeljano krajo. Tatovi so še posebej pozorni na avtomobile, ki imajo pomanjkljivo varnostno tehnologijo in takšnih napadov ne morejo preprečiti.

Suzuki jimny
Avtomoto Priložnost za lopove? Spet odkrite ranljivosti novih ključev.
Avtomoto Konec avtomobilskega ključa? Hyundai ima novo rešitev.

Pri Fordu ponujajo rešitev

V zadnjem času smo že pisali o ranljivosti avtomobilskih ključev. Pri organizaciji Thatcham Research so letos preizkusili že 11 avtomobilov s prostoročnim odklepanjem in kar pri šestih našli pomanjkljivosti pri varnosti. Pri Fordu povečujejo varnost dveh najbolje prodajanih modelov v Evropi in s tem stopajo na prste lopovom.

Fiesta in focus bosta zdaj opremljena z novo tehnologijo, ki bo pomagala zmanjševati število kraj pri njihovih modelih. Avtomobilski ključi bodo od zdaj opremljeni s senzorjem gibanja, zato bo ključ po 40 sekundah vstopil v način mirovanja. Takrat ključ ne bo več komuniciral z zunanjimi napravami, ki jih uporabljajo tatovi.

Razveseljiv podatek za vse lastnike obeh modelov - ključ lahko na servisu zamenjajo za novega za približno od 70 do 80 evrov.

S poceni napravico, ki jo kupijo prek spleta, lahko tatovi vaš avtomobil odklenejo, tudi ko je ključ v varnem zavetju hiše. | Foto: Ford S poceni napravico, ki jo kupijo prek spleta, lahko tatovi vaš avtomobil odklenejo, tudi ko je ključ v varnem zavetju hiše. Foto: Ford

Ne spreglejte