SiolNET. Avtomoto Novice
1,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Priložnost za lopove? Spet odkrite ranljivosti novih ključev.

1,45

termometer

Suzuki jimny
Najslabše se je na testih odrezal suzuki jimny, ki je prejel oznako ''nesprejemljivo''. Foto: Suzuki

Thatcham Research so letos preizkusili že 11 avtomobilov s prostoročnim odklepanjem in kar med šestimi našli pomanjkljivosti pri varnosti. Izdelali so tudi lestvico, ki bo poenostavila tolmačenje in kupce hitreje opozorila na zmanjšano varnost določenih modelov.

Superioren, dober, osnoven, pomanjkljiv ali nesprejemljiv

S takšno opisno lestvico so namreč pri Thatcham Research postavili nove varnostne standarde glede varnosti prostoročnih sistemov in njihove ranljivosti. Letos so testirali 11 različnih avtomobilov in pri šestih ugotovili kar nekaj varnostnih pomanjkljivosti.

Ford mondeo, hyundai nexo, kia proceed in porsche macan so si v primeru preostalih varnostnih elementov prislužili oceno dobro, a so povsem zatajili pri varnostni zaščiti prostoročnega odklepanja. Njihov sistem nima nobenega dodatnega varnostnega ključa, ki bi tatovom preprečil kopiranje kodnega signala z oddaljene lokacije ter odklep (in zagon) brez avtomobilskega ključa, je poročal Autocar.

BMW Avtomoto Zadnji bajni dobički? Avtomobilski svet se obrača na glavo.

Nekaj jih postavlja visoke standarde

Oznako superioren so si prislužili audi e-tron, jaguar XE, range rover evoque in mercedes-benz razred B. Vsi našteti uporabljajo napredno in bistveno bolj varno tehnologijo za prostoročni sistem odklepanja in zaklepanja ter ključe, ki ob neuporabi vstopijo v način spanja.

Najslabše se je na testih odrezal suzuki jimny, ki je prejel oznako ''nesprejemljivo''. Kot so pojasnili pri Thatcham Research, se je jimny najslabše odrezal na tako rekoč vseh ravneh. Manjkajo tudi nekateri varnostno-asistenčni sistemi, pogosti za moderne avtomobile.

''Varnost je naredila velik korak naprej vse od začetka devetdesetih let, ko je kriminaliteta dosegla vrhunec. Toda številne nove varnostne rešitve skozi leta ne štejejo nič, če jih lahko nemudoma obidejo kriminalci z uporabo digitalnih storitev,'' je dejal Richard Billyeald, tehnični direktor pri Thatcham Research.

Oznako superioren so si prislužili audi e-tron, jaguar XE, range rover evoque in mercedes-benz razred B. Oznako superioren so si prislužili audi e-tron, jaguar XE, range rover evoque in mercedes-benz razred B. Foto: Audi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin