SiolNET. Avtomoto Novice
3,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec avtomobilskega ključa? Hyundai ima novo rešitev.

3,75

termometer

Hyundai je razvil sistem, ki omogoča odklepanje in zagon avtomobila z uporabo senzorja za prstne odtise. Novost bo na voljo že z začetkom prihodnjega leta, vendar za zdaj le na Kitajskem in le pri modelu santa fe.

Prvi avtomobil, ki bo lahko opremljen s tem sistemom, bo hyundai santa fe. Prvi avtomobil, ki bo lahko opremljen s tem sistemom, bo hyundai santa fe. Foto: Gašper Pirman

Potreba po običajnem ključu odpade

Sistem dovoljuje vozniku odklepanje in zagon avtomobila s pomočjo prstnega odtisa. Ker se na enak način avtomobil lahko tudi zaklene, kar naenkrat odpade potreba po običajnem avtomobilskem ključu. Voznik bo moral pred prvo uporabo registrirati svoj prstni odtis, senzorji v vratnih kljukah pa bodo ob dotiku prepoznali voznika in odklenili avtomobil.

Svoje prstne odtise bodo lahko v sistem registrirali različni vozniki, sistem pa jih bo samodejno prepoznal. Še preden bo voznik sedel na vozniški sedež, bo avtomobil samodejno prilagodil ogledala, sedeže, radijske postaje in klimatsko napravo.

Slovenski avto leta 2019 Avtomoto To so finalisti izbora Slovenski avto leta 2019

Izboljšana varnost pred krajo

Sistem je zavarovan s pomočjo naravnega električnega naboja. S tem so pri Hynudaiu preprečili ponarejanje prstnih odtisov in možnost kraje avtomobila. Če senzorji prepoznajo pravi prstni odtis, vendar pri tem ni električnega naboja, bo avtomobil torej ostal zaklenjen.

Celoten sistem branja prstnih odtisov naj bi bil po trditvah proizvajalca zelo zanesljiv. Narobe prebere le en prstni odtis na 50 tisoč zaznavanj. Deluje tudi v izredni vročini ali mrazu ter je odporen proti vsem vremenskim pojavom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin