SiolNET. Avtomoto Novice
1,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Zanimiva novost Continentala na sejmu CES v Las Vegasu

Prvi zaslon 3D, oči voznika bodo ostale na cesti #video

1,05

termometer

To je prvi digitalni zaslon za avtomobile, narejen v tehniki 3D, ki vozniku med vožnjo precej olajša upravljanje infozabavnega sistema in ne zahteva umika pogleda s ceste.

[video: 67382 / ]

Voznik je ob vse bolj digitalnih gumbih težko osredotočen na cesto

Digitalni zasloni, občutljivi na dotik, so danes sestavni del skoraj vsakega novega avtomobila. Ker postajajo vse večji in proizvajalci digitalizirajo vse več nekoč fizičnih gumbov za upravljanje različnih funkcij vozila, je pod vprašaj postavljena voznikova osredotočenost na cesto.

Vozniku najrazličnejše naprave ali oprema tudi po zakonu o pravilih cestnega prometa ne bi smela zmanjševati osredotočenosti na promet, kar lahko povzročijo digitalni zasloni. Njihovo upravljanje, ne da bi oči umaknili s ceste, je med vožnjo zelo oteženo.

Pod prstom občuti meje gumbov …

Prav zato so pri Continentalu, drugem največjem dobavitelju avtomobilske industrije, na sejmu CES v Las Vegasu predstavili svojo vizijo digitalnega zaslona v 3D-tehniki. Voznik lahko s prstom občuti določene gumbe in dele zaslona, kar mu pomaga pri orientaciji. Na drsnike ob strani zaslona lahko prednastavi najpogostejše funkcije (nastavitev glasnosti radia, temperature klimatske naprave …), prav tako je za izbiranje posameznih funkcij potrebna določena sila pritiska. Ko s prsti drsi prek zaslona, lahko tudi občuti rob posameznih digitalnih gumbov.

Continental 3D zaslon | Foto: Continental Foto: Continental

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin