Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
10. 12. 2015,
15.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Volkswagen Dieselgate afera

Četrtek, 10. 12. 2015, 15.10

7 let, 12 mesecev

Prvi mož Volkswagna: Zadeva je resna, a koncern ne bo razpadel, nastal bo močnejši Volkswagen

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na novinarski konferenci na sedežu koncerna Volkswagen je predsednik uprave Matthias Müller povedal, da zaradi afere z izpusti družba ne bo razpadla, napovedal je boj za vsakega kupca.

Uvodna beseda je pripadla predsedniku nadzornega sveta: Ničesar ne bomo pometli pod preprogo!

Hans Dieter Pötsch je še enkrat izrazil obžalovanje, da se je afera sploh zgodila, da so prizadeli kupce, investitorje, dobavitelje in tudi več kot šest tisoč zaposlenih, ki se, kot je povedal, vsak dan trudijo, da tudi v teh turbulentnih časih družba ostaja stabilna in polno operativna. Seveda ni pozabil omeniti, da so temelji kljub temnim oblakom afere ostali čvrsti in nedotaknjeni, pri tem pa je poudaril dejstvo, da bodo v koncernu naredili vse, da si bodo povrnili načeto zaupanje. Odkrito je spregovoril o dejstvu, da si konec septembra nihče ni predstavljal, da Volkswagen sploh lahko pristane v takem položaju, kot se je znašel po izbruhu afere z izpušnimi plini, ki se je je hitro prijel vzdevek Dieselgate.

"Ta trenutek je naš največji cilj, da povrnemo zaupanje kupcev in poskrbimo, da se kaj takega nikoli več ne ponovi. Zavedamo se, da ne bo lahko, a se bomo potrudili in postorili vse, kar je v naši moči. Smo sredi največjega preizkusa naše družbe in vsi se bomo morali potrudili, da ga opravimo. Decentralizirali bomo skupino, da bomo bolj dinamični in bolj učinkoviti," je povedal prvi nadzornik Hans Dieter Pötsch.

Poudaril je še, da se zunanji in neodvisni preiskovalci ter tudi skupine notranjih preiskovalcev prebijajo skozi gore podatkov, da bi čim prej dobili konkretne odgovore, kdo natančno je odgovoren in kako se je afera sploh lahko zgodila. Napovedal je popolno transparentnost:

"Vse bomo opravili transparentno in ničesar ne bomo pometli pod preprogo. Vse bomo izsledili in analizirali. V družbi potekajo neodvisne preiskave zunanjih in notranjih strokovnjakov. Odgovorne bomo postavili pred roko pravice," je poudaril Hans Dieter Pötsch.

Pri tem je dodal, da se Volkswagen mora prepričati, da se kaj takega v skupini nikoli več ne bo zgodilo. Izpostavil je, da je na delu tudi mednarodna pravna služba, da forenziki delajo neodvisno in da v koncernu pričakujejo, da bodo delo opravili v najhitrejšem mogočem času. Poudaril je, da se morajo preiskovalci prebiti skozi gigantski kup podatkov:

"Na tisoče terabajtov datotek, elektronskih sporočil … morajo pregledati, kar lahko primerjamo s skladiščem, v katerem je okoli 15 milijonov škatel."

Predsednik uprave Matthias Müller: Borimo se za vsakega kupca, za vsak avtomobil …

Še odločnejši je bil prvi mož Volkswagna Matthias Müller, ki je pri reševanju krize kot ključne točke izpostavil celovitost rešitve za vse prizadete kupce, razjasnitev odgovornosti in vzrokov za nastale težave, temeljne spremembe v vodenju, strukturi in organizaciji koncerna ter razvojni načrt do leta 2025.

Pri reševanju težav je izpostavil, da je v ZDA težava kompleksnejša kot v Evropi, poudaril pa je, da nikjer po svetu afera kupcu ne bo prinesla stroškov.

"Rešitev bomo tudi onkraj Atlantika našli kar najhitreje. Za kupca pa bo vse, ne glede na to, kje je kupil naš avtomobil, povsem brezplačno, zagotovili bomo tudi rezervni prevoz. Volkswagen ne bo počival, dokler za vse naše stranke ne najdemo rešitev in odpravimo napake," je odločen predsednik uprave Volkswagna Matthias Müller. I

zpostavil je tudi dejstvo, da je ta kriza na neki način nova priložnost za Volkswagen v smislu preobrazbe strukture koncerna, boljšega sodelovanja in spremembe miselnosti.

O konkretnih številkah, finančnih in bilančnih, Müller ni želel špekulirati. Povedal je, da se razlikujejo glede na trge in tudi blagovne znamke. Izpostavil je, da je zadeva resna in da bo v prihodnje ekonomski status koncerna odvisen predvsem od odziva kupcev.

"Na splošno položaj ni dramatičen. Je pa napet, kot je bilo pričakovano. Čeprav je položaj resen, pa to ne bo zlomilo podjetja. Dva meseca in pol po krizi ne vidimo razloga, da ne bi uresničili svojih poslovnih ciljev, borimo se za vsakega kupca in za vsak avtomobil," je dejal prvi mož Volkswagna.

Svojo trditev je podkrepil z napovedjo, da bodo v koncernu do leta 2020 predstavili kar 20 novih električnih in priključno-hibridnih modelov. Ob tem je zatrdil, da bo Volkswagen še naprej avtomobilski proizvajalec, ki bo sooblikoval mobilnost nove dobe. Pri tem je izpostavil, da si želijo konkurenco prehiteti tudi z digitalizacijo, avtonomno vožnjo in samovozečimi avtomobili.

Ne bomo razprodajali svojih blagovnih znamk

Na novinarsko vprašanje o likvidnosti koncerna in prodaji kakšne od 12 blagovnih znamk, ki spadajo pod okrilje skupine Volkswagen, je Matthias Müller suvereno odgovoril, da v zadnjih 11 mesecih še vedno beležijo rast proizvodnje in da ni načrtov za prodajo katerekoli od 12 blagovnih znamk. Poudaril je, da ne bo špekuliral z odškodninami, da ni razlogov za tako vprašanje in da je likvidnost koncerna dovolj močna.

"Volkswagen ne bo razpadel. Prišel bo še močnejši Volkswagen," je še enkrat poudaril prvi mož koncerna, ki je prej vodil Porsche.

Ne spreglejte