Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
17. 1. 2024,
6.03

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

Natisni članek

Kitajska BYD Explorer No.1 BYD

Sreda, 17. 1. 2024, 6.03

3 mesece, 2 tedna

BYD explorer No.1

Prva plovba proti Evropi: BYD ima že lastno ladjo #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47
BYD ladja explorer no.1 | Dvestometrska ladja tipa "ro-ro" je namenjena prevozom avtomobilov družbe BYD. | Foto BYD

Dvestometrska ladja tipa "ro-ro" je namenjena prevozom avtomobilov družbe BYD.

Foto: BYD

BYD, največji kitajski proizvajalec avtomobilov, je splavil svojo prvo namensko ladjo za prevoz avtomobilov. V dveh letih bodo imeli že osem takih ladij.

BYD je v pristanišču Yantai v provinci Shandong uradno splavil svojo "ro-ro" ladjo za prevoz avtomobilov in iz pristanišča v Shenzenu so nato že začeli tudi prvo plovbo z naloženimi avtomobili.

Ladja je dolga 199,9 metra, sprejme lahko do sedem tisoč avtomobilov. BYD jo bo uporabil za lažjo logistiko v mednarodnih prevozih. Ladja bo namenjena tudi (ali predvsem) prevozom v Evropo, kamor se BYD kot največji kitajski proizvajalec avtomobilov - lani so globalno prvič prodali več kot tri milijone vozil – postopno širi. V prihodnjih dveh letih bodo v floto dodali še sedem podobnih ladij.

Kitajska je lani s 5,2 milijona izvoženimi avtomobili prehitela Japonsko kot do zdaj največjo izvoznico avtomobilov na svetu. | Foto: BYD Kitajska je lani s 5,2 milijona izvoženimi avtomobili prehitela Japonsko kot do zdaj največjo izvoznico avtomobilov na svetu. Foto: BYD

Pogon tudi na utekočinjen plin, ladja ima baterijske hranilnike

Vse so opremljene z baterijskimi hranilniki in imajo ob tem tudi sistem pogona, ki preklaplja med klasičnim gorivom in utekočinjenim plinom. Ali bo BYD s svojimi ladjami prevoze nudil tudi drugim proizvajalcem, v družbi za zdaj še niso natančneje pojasnili.

Od tri milijone lani izdelanih in prodanih avtomobilov jih je BYD iz Kitajske izvozil 242 tisoč, kar je bilo trikrat več kot predlani. Kitajska je v celoti lani izvozila 5,2 milijona avtomobilov in prehitela Japonsko kot največjo izvoznico avtomobilov.

Končni cilj prve plovbe je nizozemski Rotterdam

Ladja explorer No. 1, ki pluje pod zastavo zahodnoafriške Liberije, trenutno iz Kitajske pluje proti Singapurju. Ob krstni plovbi ima na krovu več kot pet tisoč električnih avtomobilov s končnim ciljem v Evropi. Namenjena je proti pristanišču Rotterdam, je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Ne spreglejte