Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
5. 11. 2019,
9.35

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,89

18

Natisni članek

prometni znak

Torek, 5. 11. 2019, 9.35

4 leta, 5 mesecev

Prometni znaki v Sloveniji: to so tri novosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,89

18

prometni znaki

Dopolnjen pravilnik o prometni signalizaciji predvideva tudi tri nove oziroma nove različice veljavnih znakov.

Prometni znak za obvezno obračanje | Foto: Prometni znak za obvezno obračanje Najodmevnejša dopolnitev Pravilnika o prometni signalizaciji je sicer možnost silhuete ženskega lika na semaforjih. Mogoča bo tudi kombinacija ženskega in moškega lika.

"S spremembo zgolj dajemo možnost, da poleg silhuete v hlačah lahko uporabimo tudi žensko silhueto oziroma silhueto v krilu. Časi, ko smo bile ženske obsojene na slabši položaj v družbi, bi morali biti namreč davno za nami. Če je takšna sprememba pravilnika moteča, se lahko vprašamo, kakšna je naša slovenska družba. Kot ministrica pa se bom vsekakor zavzemala, da v bodoče na državnih cestah postavimo tudi nekaj takšnih znakov, ki jih sprememba omogoča," je o spremembah spregovorila ministrica Alenka Bratušek.

Avtomoto Zagreb ima prvi semafor za pešce, ki buljijo v telefon

Konec območja parkiranja: prej na modri podlagi, zdaj na črno-beli. S tem se znak barvno poenoti s podobnimi oznakami za konec območij. | Foto: Konec območja parkiranja: prej na modri podlagi, zdaj na črno-beli. S tem se znak barvno poenoti s podobnimi oznakami za konec območij.

Prometni znak za enosmerno ulico je dobil tudi zrcalno sliko. | Foto: Prometni znak za enosmerno ulico je dobil tudi zrcalno sliko.

V pravilnik tudi tri nadgradnje znakov

To pa vendarle ni edina novost. Pravilnik predvideva še dodatne prometne znake: pri obvezni smeri sta dodana tudi znaka za obvezno obračanje, znakoma za enosmerno cesto je dodana zrcalna različica, pri znaku za konec območja parkiranja pa je spremenjena osnovna barva, s čimer je znak barvno prilagojen preostalim znakom, ki označujejo konec con oziroma območij.

Določeni sta tudi oblika in namestitev luči na stalnem prometnem znaku in znaku z notranjo osvetlitvijo, predpisani pa so še tehnični pogoji glede delovanja luči, ki znak poudarjajo.

Spremenjen pravilnik opredeljuje tudi označevanje polnilnic za električna vozila - dopolnjena je rešitev s horizontalno signalizacijo v primerih, ko finalna obdelava površine ne dopušča izvedbe talne označbe.

Ne spreglejte