Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
6. 11. 2022,
1.13

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Natisni članek

Audi Lancia Michael Schumacher dražba

Nedelja, 6. 11. 2022, 1.13

1 leto, 5 mesecev

Izjemne dražbe avtomobilov v Londonu

Včeraj v Londonu: izjemen izkupiček dražbe za sladokusce

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Ferrari Schumacher | Po včerajšnji odmevni dražbi sledi v Londonu bo naslednja že v sredo − naprodaj bo povsem obnovljeni Ferrarijev dirkalnik formule ena iz leta 2003, s katerim je takrat petkrat zmagal Michael Schumacher in tudi postal svetovni prvak.  | Foto RM Sotheby's

Po včerajšnji odmevni dražbi sledi v Londonu bo naslednja že v sredo − naprodaj bo povsem obnovljeni Ferrarijev dirkalnik formule ena iz leta 2003, s katerim je takrat petkrat zmagal Michael Schumacher in tudi postal svetovni prvak.

Foto: RM Sotheby's

Na dražbi v Londonu so novega bugattija prodali za 4,7 milijona evrov, lamborghinija miuro za več kot dva milijona evrov, enako tudi nekdanjega slovitega Audijevega dirkalnika S1 quattro z brezhibnim tovarniškim poreklom. Že v sredo nova poslastica − Schumacherjev bolid formule ena iz leta 2003 bi lahko presegel mejo osmih milijonov evrov.

Ferrari enzo je bil prvi avtomobil izbirke Gran Turismo. Včeraj so ga prodali za 2,1 milijona evrov. | Foto: RM Sotheby's Ferrari enzo je bil prvi avtomobil izbirke Gran Turismo. Včeraj so ga prodali za 2,1 milijona evrov. Foto: RM Sotheby's Pred dnevi smo že napovedali dražbo hiše RM Sothebys v Londonu, kjer je bila na prodaj izjemna zbirka avtomobilov Grand Turismo. Ta je pripadala anonimnemu lastniku, ki mu je včeraj uspelo prodati nekaj izjemno dragocenih primerkov.

Povsem novega bugattija chirona super sport so prodali za 4,1 milijona funtov (4,7 milijona evrov), izjemen primerek lamborghinija miure SV iz leta 1971 za dva milijona funtov (2,3 milijona evrov), enajst let starega ferrarija 599 SA aperta za milijon funtov (1,1 milijona evrov), ferrarija la ferrari iz leta 2014 za 1,9 milijona funtov (2,1 milijona evrov), tudi 29 let star bugatti EB110 GT in nekdanja tovarniška lancia 037 rally sta presegla vrednost milijona funtov.

Temu lahko dodamo še ferrarija enza iz leta 2003, ki so ga prodali za 1,9 milijona funtov, in ferrarija F40, ki je bil leta 1991 prvi avtomobil omenjene zbirke, zdaj prodanega za 1,4 milijona funtov.

dražba zbirrka Gran Turismo
Avtomoto Anonimnež prodaja sanjsko zbirko: neprecenljivo in astronomsko drago

Za Audijev dragulj kar dva milijona evrov

Dve poslastici dražbe sta bila nekdanja tovarniška dirkalnika za reli skupine B, ki sta blestela ob koncu sezone 1985 in na začetku sezone 1986 v svetovnem prvenstvu v reliju. Najprej je bilo ob koncu leta 1985 izjemno naporno tekmovanje po Veliki Britaniji, ki je bilo dolgo več kot tisoč kilometrov in je imelo več kot 60 hitrostnih preizkušenj, dobil pa ga je Henri Toivonen z lancio delto S4. Med relijem pa je nekaj časa vodil tudi Hannu Mikkola z audijem S1 quattro, ki pa je po okvari motorja nato odstopil.

Ta S1 quattro sodi med elitne primerke tega Audijevega dirkalnika in jih je izjemno malo. V Ingolstadtu so jih izdelali dvajset, obstajalo naj bi jih še petnajst. Od teh jih je le šest vozilo v svetovnem prvenstvu, le štirje pa so v zasebni lasti. Enega od teh štirih so včeraj v Londonu prodali za 1,8 milijona funtov (dva milijona evrov).

Za lamborghini miuro so iztržili 2,3 milijona evrov. | Foto: RM Sotheby's Za lamborghini miuro so iztržili 2,3 milijona evrov. Foto: RM Sotheby's

Audi quattro S1, ki ga je leta 1985 na reliju po Veliki Britaniji vozil Hannu Mikkola. | Foto: RM Sotheby's Audi quattro S1, ki ga je leta 1985 na reliju po Veliki Britaniji vozil Hannu Mikkola. Foto: RM Sotheby's

Toivonenova šampionska delta S4 iz Monte Carla leta 1986. | Foto: RM Sotheby's Toivonenova šampionska delta S4 iz Monte Carla leta 1986. Foto: RM Sotheby's Za Toivonenovo lancio delto S4 odšteli 1,8 milijona evrov

To je bilo več, kot so bili pripravljeni kupci odšteti za zmagovalno delto S4, s katero je Toivonen v začetku leta 1986 zmagal v Monte Carlu. To je bila njegova zadnja zmaga pred tragično nesrečo na Korziki, kjer je življenje izgubil tudi njegov sovoznik Sergio Cresto.

Toivonenovo zmagovalno delto iz Monte Carla so prodali za 1,6 milijona funtov (1,8 milijona evrov).

Nekdanje delovno okolje Michaela Schumacherja | Foto: RM Sotheby's Nekdanje delovno okolje Michaela Schumacherja Foto: RM Sotheby's V sredo prodaja enega najuspešnejših Schumacherjevih dirkalnikov F1

In nova poslastica? Na dražbi v Londonu bo kmalu svojega novega lastnika iskala Ferrarijeva formula ena F2003-GA iz leta 2003, ki jo je vozil Michael Schumacher. Gre za šasijo številka 229, s katero je Schumacher leta 2003 zmagal na petih dirkah in že šestič tudi postal svetovni prvak. Izjemen dirkalnik poganja motor V10 z močjo 930 "konjev" in omejilnikom na izjemnih 19 tisoč vrtljajih v minuti.

Schumacherjev dirkalnik F1 bo na dražbi v sredo. Pričakovan izkupiček znaša od 7,5 do 9,5 milijona švicarskih frankov (od sedem do 8,5 milijona evrov).

 

 

Ne spreglejte