SiolNET. Avtomoto Novice
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prevoz avtov z ladjami: pomembna novost in krstna plovba

0,21

termometer

Volkswagen ladja
Volkswagen bo dve od enajstih transportnih ladij zamenjal z novima, ki jo bo poganjal utekočinjeni naravni plin LPG. Foto: Volkswagen

Danes je iz Evrope proti Severni in Srednji Ameriki prvič odplula transportna ladja z avtomobili, ki jo poganja utekočinjeni naravni plin (LPG).

Ladja bo iz Evrope prek Atlantika peljala Volkswagnova vozila. Ime ladje je Siem Confucius in predstavlja pomemben mejnik pri avtomobilski logistiki oziroma transportu vozil prek oceanov.

Na ladji je 4.800 Volkswagnovih vozil

Dolžina ladje je 200 metrov, široka pa je 38 metrov. Ima 13 nadstropij za pretovor avtomobilov, skupna kapaciteta ladje pa znaša 7.500 tovornih enot (standarna enota za vozilo). V primeru Volkswagna to pomeni 4.800 vozil, kjer so vključeni tako osebni avtomobili kot tudi gospodarska vozila.

Ladjo poganjajo motorji z močjo 12.600 kilovatov. V energijsko varčevalnem programu lahko prek morja pluje s hitrostjo 16,5 vozla (dobrih 30 kilometrov na uro). Ladja ima dva rezervoarja za gorivo, vsak s prostornino 1.800 kubičnih metrov.

Dve od enajstih transportnih ladij koncerna zdaj na LPG

Pri Volkswagnovem koncernu letno uredijo okrog 7.700 prevozov z ladjami. Vsakodnevno samo za nemški koncern po morjih pluje enajst velikih transportnih ladij in dve od teh bodo letos zamenjali z ladjama s pogonom na LPG. Vsako leto z ladjami prepeljejo 2,8 milijona novih vozil.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin