Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
10.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

BMW

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 10.20

8 let

Presleyjev BMW 507 v Münchnu, ikona je vredna milijon evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
BMW v svojem muzeju v Münchnu gosti originalni BMW 507, ki ga je vozil Elvis Presley. Legendarni avtomobili so bili nekoč prodajni polom, danes pa so vredni milijon evrov.

BMW 507 je bil ekskluzivni posebnež, ki je prepričal tudi Elvisa

BMW 507 je ena najbolj kultnih avtomobilskih klasik. Čudovito oblikovan avtomobil je postavil marsikatero smernico poznejšim avtomobilom. Ni bil prodajno uspešen in BMW si je z njim nakopal veliko izgubo, a danes je njegova vrednost neprecenljiva.

To velja tudi za enega od dveh BMW 507, ki jih je imel v lasti legendarni glasbenik Elvis Presley. Njegov originalni avtomobil, s katerim se je v Nemčiji vozil med služenjem vojaškega roka, bo BMW do 10. avgusta na ogled postavili v svojem muzeju BMW Welt v Münhcnu. Po koncu razstave bodo avtomobil restavrirali.

Prodajno je razočaral, a vseeno postal ena največjih klasik

Med letoma 1956 in 1959 so jih izdelali le 254 in s tem nikakor niso izpolnili pričakovanj proizvajalcev. Še več, proizvodni stroški so se podvojili in s tem ceno avtomobilu dvignili na nedosegljivo raven. Eden glavnih izzivov je bilo narediti tekmeca Mercedes-Benzovemu roadsterju 300 SL, a 507 ni niti enkrat dosegel desetih odstotkov njegove prodaje.

BMW 507 zato ni postal množično prodajan avtomobil, temveč ekskluzivni posebnež, ki je navdušil s svojo obliko in zasnovo roadsterja.

Danes so vredni okrog milijon evrov, lani so jih gostili tudi v Kranjski Gori

Takratna cena deset tisoč ameriških dolarjev bi pol stoletja pozneje pomenila nakupno vrednost tri četrt milijona evrov, na dražbah pa jih prodajo tudi za milijon evrov. Ob koncu 50. let so si ga lahko torej privoščili le redki, kar dejansko velja tudi danes.

Karavano BMW 507 smo lani septembra gostili tudi v Kranjski Gori. Lastniki dragocenih vozil, ki so se pripeljali k nam, so v en glas povedali: "Ko smo bili mladi, je bil za nas še predrag ..."

Ne spreglejte